E-trgovine ne poštuju zakone

Kupnja na internetu pod lupom Europske komisije

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelles, 1. veljače 2020. – Europska komisija objavila je rezultate analize provedene na razini cijele Europske unije, obavljene pregledom internetskih trgovina i njihovih politika informiranja kupaca.

Analizirano je gotovo 500 internetskih trgovina koje prodaju odjeću, obuću, namještaj, predmete za kućanstvo i električne uređaje.  Iz rezultata istraživanja vidljivo je da gotovo dvije trećine e-trgovina nije usklađeno s temeljnim pravima potrošača EU-a.

Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe, izjavio je: Neprihvatljivo je da dvije trećine internetskih trgovina ne informira kupce na ispravan način o njihovim pravima kao što je primjerice pravo na povratak robe u roku od 14 dana. Pravima EU-a jača se povjerenje potrošača i zbog toga moraju biti jasno navedena.

Direktivom EU-a o pravima potrošača osigurava se da svaki kupac prilikom kupnje na internetu ima pravo na jasne, točne i detaljne informacije o dostavi, pravu na odustajanje i zakonskom jamstvu u slučaju neispravnosti proizvoda.

Sažetak istraživanja možete pronaći ovdje

A više o pravima i ostalome što možete učiniti kako biste se bolje zaštiti tijekom online kupovine, možete naučiti u posebnom prilogu Jutarnjeg lista – online shopping.

_

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: