Edukacije iz STEM i srodnih područja 

Digitalni laboratorij Sveučilišne knjižnice

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 21. siječnja 2020. – Po motom Digitalne tehnologije dostupne svima, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu danas je otvoren novi prostor Digitalnoga laboratorija NSK u kojem će se provoditi edukacije, radionice i predavanja iz STEM i srodnih područja, usluge 3D skeniranja i printanja te usluge korištenja računalne i druge opreme i softvera za potrebe studiranja, kreativnog i stručnog ili znanstvenog rada.

Prostor i usluge Digitalnoga laboratorija NSK namijenjeni su akademskoj zajednici, zaposlenicima i korisnicima knjižničarskog sustava, nastavnom osoblju i svoj zainteresiranoj javnosti, a u okviru njegova rada provodit će se i razvojni projekti iz područja digitalnih tehnologija, kulturnih i kreativnih industrija i održivog razvoja.

Voditeljica Digitalnoga laboratorija NSK, Dragana Koljenik

Jedan od prvih projekata Digitalnoga laboratorija NSK predstavljen na otvorenju je projekt Smart Library – prototip primjene loT tehnologije u knjižnici u sklopu kojeg je nastala mobilna aplikacija Smart Library NSK – virtualni vodič kroz prostore i usluge Knjižnice. Aplikacija je dostupna na Google playu i besplatna za korištenje.

„Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu osnovala je Digitalni laboratorij NSK kako bi poticala kulturu inovacija te novim generacijama korisnika i knjižničara osigurala siguran prostor za upoznavanje i eksperimentiranje s novim tehnologijama. Radit ćemo na projektima i ostalim razvojnim djelatnostima, konstantno poboljšavajući uslugu za krajnje korisnike ali i omogućavajući zaposlenicima i ostalim kolegama iz knjižničarske zajednice da razvijaju svoja znanja i vještine u digitalnom svijetu”, rekla je voditeljica Digitalnoga laboratorija NSK Dragana Koljenik predstavljajući njegove usluge i aktivnosti.

Osnivanjem Digitalnoga laboratorija Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružila se tako značajnim knjižnicama u svijetu poput Kongresne knjižnice u Washingtonu, Britanske nacionalne knjižnice i Knjižnice sveučilišta Harvard u kojima već djeluju slični laboratoriji, a Digitalni laboratorij NSK uključen je i u globalnu mrežu GLAM Labs – International GLAM Labs Community. Partner Digitalnoga laboratorija je EPSON, a na projektu Digitalni građanin partner je Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Digitalni laboratorij NSK dio je i projekta SMATH Zagrebačkog inovacijskog centra.

„Knjižnica već godinama radi na projektima digitalizacije građe i razvoju novih digitalnih usluga bilo da je riječ o istraživačima, studentima ili široj javnosti. Posebno ističem Digitalne zbirke NSK, Hrvatski arhiv weba, virtualne izložbe, portal Glagoljica.hr, nacionalne repozitorije ocijenskih radova te EU projekte e-Izvori s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kao i projekt Digitalizacija kulturne baštine – e-kultura koji odnedavna provodimo s Ministarstvom kulture. Uspostavom digitalnoga laboratorija Knjižnica još više obogaćuje svoje usluge te se razvija zajedno sa svojim korisnicima šireći i obogaćujući svoju tradicionalnu ulogu, ali i otvarajući nove sfere za nove načine učenja, rada, igre, poslovanja i življenja. Vjerujem da je ovo samo početak nečega novog i drugačijeg te da će NSK svojim primjerom potaknuti i druge knjižnice u Hrvatskoj, ali i u regiji na slične inicijative“, istaknula je na otvorenju Digitalnoga laboratorija NSK vršiteljica dužnosti glavne ravnateljice NSK dr. sc. Tatijana Petrić.

Više informacija o radu i uslugama Digitalnoga laboratorija NSK dostupno je na mrežnoj stranici http://lab.nsk.hr/.

__

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: