Ekološki prihvatljiva kreditna kartica

Kako smanjiti uporabu PVC plastike u izradi kartica

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 24. srpnja 2020. – Godišnje, u svijetu, proizvede se više od šest milijardi raznih kreditnih, debitnih i ostalih platnih kartica, a većina ih se izrađuje od (PVC) plastike koju je jako teško reciklirati. Većina tih kartica se zamjenjuje novima u prosjeku svake tri godine te na taj način stvaraju otpad čija težina se procjenjuje na gotovo šest milijuna tona.

Stoga je tvrtka Mastercard pokrenula Green Payments Partnership (GPP) program, kako bi s drugim kartičarskim kućama što više smanjila uporabu PVC plastike u izradi kartica. Cilj je kartice proizvoditi od biorazgradivih vrsta plastike, reciklirane plastike i plastike prikupljene iz mora.

GPP program je utemeljen još prije dvije godine, a do sada mu je pristupilo šezdesetak financijskih ustanova diljem svijeta. Kako bi program dodatno potaknula, tvrtka Mastercard je napravila bazu podataka s popisom ekološki održivih tvari od kojih se mogu izrađivati kreditne kartice. Bazu je izradio Mastercardov Global DigiSec Lab, smješten u Ujedinjenoj Kraljevini.

Inicijativi se nedavno pridružila i tvrtka Visa, koja je objavila vlastiti program izrade kreditnih i drugih platnih kartica od biorazgradivih materijala.

Ono što u svemu tome zasad nije posve jasno jest kako će se dijeliti viši troškovi izrade ekološki prihvatljivijih kreditnih kartica – hoće li banke pokriti taj trošak same ili će i korisnici biti spremni poduprijeti inicijativu i platiti višu pristojbu za karticu?


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: