Ekonomija podataka

4. Data Science Economy 2019 konferencija

0 Flares 0 Flares ×

U Zagrebu, u Kraš Auditoriumu, održana je 16. i 17. svibnja dvodnevna konferencija o znanstvenom pristupu ekonomiji podataka. Konferencija Data Science Economy održana je po četvrti put i okupila je više od 200 sudionika, znanstvenika specijaliziranih za obradu podataka, poslovnih ljudi koje je zanimalo u koje tehnologije obrade podataka je najbolje investirati te studenata i drugih znatiželjnika koji su imali prigodu vidjeti primjere najboljih praksi u domaćih i inozemnih tvrtki. Na konferenciji je sudjelovalo tridesetak lokalnih i stranih stručnjaka i praktičara na području podatkovne znanosti.

Zaključak je kako je u današnjem poslovnom svijetu sposobnost prikupljanja, strukturiranja, analize i izvlačenja vrijednih i kvalitetnih uvida iz podataka, koji se mogu primjeniti na unapređenje poslovnih procesa – ono što čini temeljnu razliku između uspješnih i neuspješnih kompanija.

Sažeto rečeno: poslovna inteligencija evoluira u vlastitu varijantu umjetne inteligencije – nemoguće je analizirati goleme količine podataka bez računalnih tehnologija i interneta.

Od domaćih tvrtki ovdje ćemo izdvojti A1 Hrvatska, koja ima Data Science odjel u kojem radi 13 podatkovnih znanstvenika koji se bave različitim projektima podrške poslovnih odluka i izrade boljih korisničkih rješenja. A1 nije iznimka: slične odjele još imaju Styria i mnoge naše banke.

O zaštiti privatnosti u svijetu prožetom podacima govorio je Marko Rakar, direktor agencije MRAK, koji je sudionicima konferencije o znanstvenoj uporabi podataka u ekonomske svrhe, otvorio oči po pitanju izloženosti privatnosti na primjeru mora senzora koji nas okružuju i u svakom trenutku mogu prikupljati, analizirati i zloupotrebljavati prikupljene podatke.

Više o konferenciji potražite na adresi: http://ds2economy.com

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: