Ekosustav umjetne inteligencije u Hrvatskoj

AI2 Future 2020

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 16. listopada 2020. – Jučer i danas u Zagrebu se održava godišnja konferencija o primjeni tehnologija umjetne inteligencije, AI2FUTURE, u organizaciji Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju, CroAI, i uz potporu Hrvatske gospodarske komore. Događaj je hibridnog karaktera, što znači da se događa uživo (u konferencijskom centru “Kraš”) uz primjenu epidemioloških mjera i istodobno putem interneta, te mu je cilj okupiti domaće i nekoliko svjetskih stručnjaka koji se bave umjetnom inteligencijom.

Program konferencije osmišljen je kao niz ilustracija koje zajedno trebaju oslikati viziju Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju – pretvoriti našu zemlju u jedno od vodećih svjetskih odredišta za istraživanje i razvoj rješenja utemeljenih na tim tehnologijama. Kako bi se ta vizija bar djelomično ostvarila, trebati će pomoć države, kako u regulatornom tako i u svakom drugom smislu.

U našoj zemlji danas imamo sedamdesetak startup tvrtki koje se bave umjetnom inteligencijom, više od četiri petine ih je smješteno u Zagrebu.

Hajdi Ćenan, članica udruge CroAI te suosnivačica AIRT-a, predstavila je pregled ekosustava umjetne inteligencije u Hrvatskoj. / Foto: ZP

Nacrt Nacionalnog plana za razvoj umjetne inteligencije treba uskladiti s predstojećim Okvirom digitalne Europe 2021. – 2027., a tijekom slijedećih mjeseci u Zagrebu će se otvoriti i Europski centar za razvoj inovacija, naprednih tehnologija i vještina. Ta ustanova bit će prostor i za razvoj rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Uz to, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će tijekom slijedećih nekoliko godina iskoristiti svaku priliku kako bi, kroz dijalog sa zajednicom i ulaganjem sredstava u projekte, pomoglo razvoju umjetne inteligencije u Hrvatskoj, izjavio je ministar Tomislav Ćorić.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati tromjesečnog istraživanja – svojevrsni pregled primjene tehnologija umjetne inteligencije u Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno anketom među članovima Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju, a kriteriji su postavljeni dosta široko, kako bi se obuhvatilo sve što se radi na tehnologijama umjetne inteligencije, od pojedinih projekata koji se izvode u raznim ustanovama i tvrtkama do startup timova i kompanija koje su se više ili manje specijalizirale za primjenu umjetne inteligencije. Riječ je o vrlo široko postavljenoj perspektivi “ekosustava” umjetne inteligencije u Hrvatskoj. Uglavnom, u našoj zemlji danas imamo sedamdesetak startup tvrtki koje se bave umjetnom inteligencijom, više od četiri petine ih je smješteno u Zagrebu. Pregled hrvatskog ekosustava umjetne inteligencije će se stalno nadograđivati i biti dostupan i na internetu, na adresi: croai.org/landscape

Hrvatska gospodarska komora će navedeno istraživanje predstaviti u svakoj pojedinoj županiji i pomoći hrvatskoj UI zajednici u komunikaciji s državom te u realizaciji AIRoadshowa, putujuće konferencije o umjetnoj inteligenciji koja će obići sve veće hrvatske gradove i omogućiti mladima upoznavanje s vodećim poduzetnicima i projektima koji se temelje na toj tehnologiji.

Više pojedinosti: www.ai2future.com

Vizija Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju – pretvoriti našu zemlju u jedno od vodećih svjetskih odredišta za istraživanje i razvoj rješenja utemeljenih na tim tehnologijama


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: