En Primeur – sajam vina tri hrvatske regije

Raste izvoz skupljih hrvatskih vina

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 28. siječanj 2020. – U organizaciji Udruge Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae te Hrvatske gospodarske komore svoje proizvode je predstavilo više od 60 vinarija iz tri hrvatske regije – Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja. Naglasak je bio na graševini, pošipu i pušipelu, ali stručnjaci i posjetitelji su mogli degustirati i druge sorte berbe 2019. godine, ružičasta vina te crna vina starijih godišta.

En Primeur je otvorio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat poručivši kako je enogastronomija jedan od najvećih hrvatskih aduta i jedan od glavnih razloga dolazaka stranih turista u Lijepu našu.

„Zbog toga u hrani i vinu vidimo veliki potencijal, ne samo iz perspektive poljoprivrede i turizma, već i iz aspekta ukupnog gospodarstva. Želim vam da berba 2019. sazrije i pretvori se u respektabilnu ponudu koja će našu zemlju promovirati diljem svijeta“, izjavio je Horvat.

Predsjednik Udruženja vinarstva HGK Ivica Kovačević je naglasio kako će ovogodišnja vina biti vrlo kvalitetna, iako im treba još oko mjesec dana da potpuno dozriju. „Imamo odlična vina jer naše vinarstvo u cjelini ide naprijed, prati svjetske trendove i konstantno napreduje, ali problem je što ga ne prati vinogradarstvo. Površine pod vinogradima nam opadaju i to bi u skoroj budućnosti mogao biti ozbiljan hendikep u proizvodnji. S tom tematikom se moramo pozabaviti, a nadam se da će i politika tom izazovu posvetiti potrebni pažnju“, kazao je Kovačević.

Detaljnije je stanje u domaćem vinarstvu elaborirao potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević. „Iako nismo zadovoljni činjenicama da proizvodimo 75 do 90 milijuna litara vina godišnje, da bilježimo veliki vanjskotrgovinski deficit od 14,5 milijuna eura i da nam izvoz ne pokriva niti 50 posto uvoza, ohrabruje podatak da smo i u 2018. i u prvih deset mjeseci 2019. povećali izvoz vina više cjenovne kategorije, buteljiranih vina i pjenušaca koji danas u ukupnoj strukturi izvoza čine gotovo 95 posto, a prosječna cijena po kojoj izvozimo litru vina od 3 eura dvostruko je veća od uvozne. I dalje treba raditi na snažnijem brandiranju hrvatskih vina i vjerujemo da će novi ustroj sa četiri snažne regionalne organizacije tome dodatno doprinijeti“, istaknuo je Kovačević, uz napomenu da će HGK i dalje pod zajedničkim brandom Vina Croatia vina mosaica još snažnije i vlastitim sredstvima i sredstvima iz EU vinske omotnice raditi na međunarodnoj promociji hrvatskih vina.

Pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić je iskoristio priliku da da istakne kvalitetnu suradnju između ministarstva i proizvođača. „Jedan od najvažnijih rezultata te suradnje je novi Zakon o vinu koji donosi administrativno i financijsko rasterećenje sektora u vrijednosti od 12 milijuna kuna, a za cilj ima proizvođačima omogućiti da sami upravljaju sustavom označavanja vina. Sve to bi trebalo poboljšati konkurentnost i povećati proizvodnju hrvatskih vina“, zaključio je Karalić.

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: