Energetski učinkovitiji telekom

Gradnja 120 solara i 200 sustava za hlađenje baznih postaja

0 Flares 0 Flares ×
Bazna stanica koju pokreću sunce, vjetar i gorivni članci: Inovativan pristup i odgovornost prema okolišu A1 Hrvatska predstavila je još 2011. godine kad je u suradnji s Končarom predstavila autonomni sustav za napajanje baznih stanica koji se uz sunce i vjetar, napajao i vodikovim gorivnim člancima. Glavne prednosti tog sustava su potpuna energetska autonomnost i raspoloživost energije od 99,9 posto, što se teško može postići samo s energijom vjetra i sunca. 2013. godine u suradnji s Ericssonom predstavili su još jedno rješenje tzv. PSI sustav kojem je cilj smanjenje potrošnje električne energije na baznim stanicama. Za oba ekološka rješenja A1 Hrvatska nagrađena je svjetskom nagradom za inovativnost u Londonu. Foto: A1

7. srpnja 2021. – Tvrtka A1 Hrvatska potpisala je sporazum s Europskom komisijom o financiranju ugradnje 120 sunčanih elektrana te ugradnju 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje na baznim stanicama. Ukupna vrijednost investicije je 16.265.790 milijuna kuna od čega je 55% financirano iz LIFE programa Europske Unije.

Program LIFE instrument je Europske unije namijenjen financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime. Programom LIFE Europska unija želi doprinijeti zaštiti i poboljšanju kvalitete okoliša i smanjiti utjecaj klimatskih promjena financiranjem inovativnih projekata koji će doprinijeti prelasku na niskougljično gospodarstvo te održanju bioraznolikosti i ekosustava.

Cilj projekta nazvanog LIFE4GREENBROADBAND je povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u elektroničkim komunikacijskim mrežama u Hrvatskoj kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova. Među stakleničkim plinovima ugljični dioksid (CO2) je najzastupljeniji i iznosi 81% u ukupnom udjelu. Implementacijom solarnih ploča i free cooling sustava A1 Hrvatska će godišnje smanjiti potrošnju od 1.721.560 kWh što je ujedno smanjenje emisije CO2 od 404 tone.

Prelaskom na zelenu energiju iz HEPovog ZelEn programa A1 Hrvatska smanjila je svoj ugljični otisak za 75 posto i približila se strateškom cilju održivog poslovanja prema kojem cijela A1 Telekom Austria Grupa do 2030. godine mora biti ugljično neutralna.

Kroz ovaj projekt A1 Hrvatska također želi potaknuti provedbu projekata kojima je cilj ublažavanje klimatskih promjena u telekomunikacijskom sektoru kroz primjenu obnovljivih izvora energije i sustava energetske učinkovitosti.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: