Epidemija potiče prodaju zdrave hrane

Cijene funkcionalne hrane više su za 30 do 500 posto

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 16. kolovoz 2020. – Zdrava hrana važna je uvijek, a u doba pandemije još i važnija, posebno za rizične skupine građana, što pokazuje povećana potražnja za lokalnim, tzv. funkcionalnim prehrambenim proizvodima.

Riječ je o hrani koja utječe na određene funkcije u tijelu i tako na zdravlje čovjeka koji je konzumira. Mnogobrojne prednosti funkcionalne hrane uključuju smanjenje kolesterola, upravljanje težinom te prevenciju raznih bolesti.

Prosječno kućanstvo u Hrvatskoj za hranu izdvaja približno petinu svojih prihoda (prema podacima Eurostata)

Pekarska i mesna industrija smanjuju količine soli u svojim proizvodima, a u Hrvatskoj sada imamo i domaći sladoled s više bjelančevina, smanjenom količinom masti i šećera, funkcionalne jogurte i pudinge, dok industrija pića stvara funkcionalne vode i sokove.

U Hrvatskoj su potrošači koji njeguju svijest o zdravoj prehrani, prema istraživanjima nezavisnih agencija, stariji od 25 godina te srednjih i boljih primanja.

Funkcionalna hrana se na globalnom tržištu javlja 80-tih godina prošloga stoljeća. Najveće tržište je SAD. Prema američkoj agenciji za istraživanje Grand View Research vrijednost tržišta funkcionalne hrane bila je 161.49 milijardu dolara u 2018. uz prosječnu godišnju stopu rasta od 7,9 posto.

Dominantni segment odnosi se na proizvode za zdravlje krvožilnog sustava i čini 24,2 posto tržišnog udjela. Od funkcionalnih proizvoda, najveći tržišni udio imaju vlakna u vrijednosti od oko 8 milijardi dolara.

Procjenjuje se da će tržište funkcionalne hrane do 2025. biti vrijedno 275.77 milijardi dolara. Vrijednost europskog tržišta funkcionalne hrane je oko 30 milijardi dolara.

Funkcionalna hrana prodaje se po višim cijenama i ima veću maržu od konvencionalne hrane. Prema podacima Svjetske banke, maloprodajne cijene obično su 30 do 500 posto iznad usporedive konvencionalne hrane

Izvor:HGK


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: