Ericsson Nikola Tesla – rekordni rezultati

Do sad najveći prihod i rast na svim tržištima.

0 Flares 0 Flares ×
Montaža 5G bazne postaje. Foto: Ericsson

25. veljače 2022. – Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je prošle godine rekordne financijske rezultate na koje su značajan pozitivan utjecaj imali strateški višegodišnji ugovori koje je kompanija potpisala s kupcima njenih tehnologija i usluga na hrvatskom i izvoznim tržištima tijekom posljednje dvije godine, te od novih odgovornosti koje su od Ericssona dodijeljene R&D centru “Niokle Tesle” i ostalim ekspertnim centrima za cjelovita rješenja i usluge. Prihodi od prodaje iznosili su 2.2 milijarde kuna što je 9% više u odnosu na prethodnu, 2020. godinu.

U operatorskom segmentu najznačajniji događaj protekle godine bila je javna dražba za dodjelu  frekvencijskog spektra za 5G mrežu, koja je dala zamah implementaciji 5G tehnologije u Hrvatskoj. Ericsson Nikola Tesla Grupa kao isporučitelj rješenja, opreme i usluga za 5G, pružila je podršku operatorima HT-u i A1 Hrvatska.

Značajan doprinos ostvarenju rezultata u operatorskom segmentu dala je tvrtka kćer Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o. koja je uspješno realizirala dogovorene ciljeve na području izgradnje i održavanja fiksne i mobilne telekomunikacijske infrastrukture, prije svega izgradnje FTTH priključaka za više od 100.000 kućanstava.

Dobar rast poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je i uposlovnom segmentu Industrija i društvo, u području e-zdravstva, e-poslovanja i javne sigurnosti te na rješenjima za Industriju 4.0. Napravljen je iskorak i u područje e-okoliša.

Na izvoznim tržištima treba istaknuti ugovore u operatorskom segmentu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bjelorusiji i na Kosovu. U segmentu ICT rješenja za Industriju i društvo najveći izvozni projekt Ericssona Nikole Tesle je isporuka nacionalne zdravstvene IT platforme za Bjelorusiju.

Isporuka usluga za Ericsson kontinuirano raste – najveći softverski dizajn centar u Hrvatskoj nalazi se upravo u Ericssonu Nikoli Tesli u kojem na razvoju najnovijih tehnologija radi više od 1700 stručnjaka.

Zahvaljujući povjerenju investitora u kvalitetu i stabilno poslovanje kompanije te važnosti ICT industrije, a unatoč svim neizvjesnostima i oscilacijama na tržištu kapitala, dionica Ericssona Nikole Tesle na razini cijele godine zabilježila je rast od 22,67%.

Što se tiče ove godine, u Ericssonu Nikoli Tesli očekuju daljnji nastavak trenda rasta potreba za ICT rješenjima. Nastaviti će se investicije u istraživanje, razvoj i implementaciju suvremenih ICT rješenja te vlastitu digitalnu transformaciju.

Uz prilike koje donosi, 2022. godina bit će izazovna zbog političkih i ekonomskih nestabilnosti, poremećaja u lancu opskrbe, značajnih povećanja cijena energenata, materijala, sirovina i usluga te će zahtijevati vještinu u upravljanju rizicima, profitabilnosti i novčani tokovima.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: