EU fondovi i županije

HGK analiza – Županije i fondovi EU

0 Flares 0 Flares ×
Vvrijednost ugovorenih sredstava fondova EU u 2017. i 2018. dosegnula je 20,5% BDP-a Slavonije

Ukupan kumulativni iznos ugovorenih EU sredstava u 2017. i 2018. godini (zbroj sredstava ugovorenih po pojedinim županijama) iznosio je 41,66 mlrd. kuna (oko 5,5 mlrd. eura).

Analizom podataka po županijama, ugovorenim iznosom po stanovniku izrazito se ističe Dubrovačko-neretvanska županija, što je posljedica ugovaranja velikih projekata, Pelješkog mosta i Zračne luke Dubrovnik.

Detaljnijom analizom, vidljiv je veliki nesrazmjer u slučaju Grada Zagreba, koji čini oko trećine BDP-a Hrvatske, a na sebe „veže” samo oko 20% svih ugovorenih sredstava fondova EU.

S druge strane, potrebno je istaknuti svih pet slavonskih županija, koje imaju gotovo dvostruko veći udio u ugovorenim sredstvima fondova EU (20,4%) nego što je njihov udio u gospodarstvu Hrvatske (11,8%).

Dodatno, vrijednost ugovorenih sredstava fondova EU u 2017. i 2018. dosegnula je 20,5% BDP-a Slavonije (u čak 3 slavonske županije blizu 29%), dok je vrijednost na razini Hrvatske 11,9%.

Takva ohrabrujuća pozicija slavonskih županija prema relativnim vrijednostima ugovorenih sredstava iz fondova EU u odnosu na ostale županije u Hrvatskoj u najvećoj se mjeri može pripisati provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, čiji je cilj osigurati povlačenje oko 2,5 mlrd. eura iz fondova EU isključivo za projekte na području pet slavonskih županija (pri čemu je do sada ugovoreno oko 8,5 mlrd kuna, odnosno blizu 48%).

Dobra dinamika ugovaranja te povlačenja sredstava fondova EU dat će znatan doprinos dinamičnijem razvoju Slavonije, koja je već zabilježila pomak nabolje i počela se osjetnije približavati prosjeku razvijenosti EU.

Analizu preuzmite OVDJE.

Izvor: HGK

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: