EU i Kina. Digitalne valute. Nestašica kartica

Zaštita oznaka. Simulator novca. U Japanu.

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 14. rujna 2020. Novosti, ukratko:

Zaštićeno europsko podrijetlo. Europska unija i Kina potpisale su povijesni bilateralni sporazum o zaštiti europskih oznaka zemljopisnog podrijetla. Riječ je o ugovoru koji će se od prisvajanja i imitacije zaštititi 100 europskih oznaka zemljopisnog podrijetla u Kini i 100 kineskih oznaka zemljopisnog podrijetla u Uniji. Taj bi sporazum, prvi put dogovoren u studenome 2019., trebao rezultirati uzajamnim trgovinskim koristima i potrošačima s obje strane približiti proizvode zajamčene kvalitete. Njime se izražava spremnost Unije i Kine da ispune obveze preuzete na njihovim prethodnim sastancima na vrhu te da se pridržavaju međunarodnih pravila kao temelja trgovinskih odnosa. Više pojedinosti.

Virtualna platforma za digitalne valute. Tvrtka Mastercard pokrenula je virtualnu platformu koja će središnjim i narodnim bankama u svijetu omogućiti testiranje uvođenja digitalnih valuta. Riječ je o zaštićenom okružuju u kojem banke mogu isprobati sve tehničke parametre svoje digitalne valute kao i scenarije njene distribucije i razmjene s digitlanim valutama drugih banaka. Sustav je dostupan svim bankama koje ga žele isprobati kao i tehno tvrtkama koje žele sudjelovati u razvoju budućih digitalnih valuta. Više pojedinosti.

Nestašica kreditnih kartica. U Japanu je ponestalo 16-znamenkastih brojeva za označavanje identiteta kreditnih kartica. U Japanu je do polovice prošle godine izdano 283 milijuna kreditnih kartica, no taj broj i dalje raste jer je država dopustila uvođenje posebnog sustava nagrađivanja potrošača koji kupuju putem bezgotovinih načina plaćanja. Prvih šest brojeva na kreditnoj kartici označava državu, tržišnu marku i druge podatke, dok je posljednjih deset znamenaka ostavljeno za podatke koje u karticu unosi tvrtka koju je izdala. Opisani problem bi se dao riješiti dodavanjem jedne znamenke no stručnjaci u Japanu kažu da bi to bilo preskupo. Više pojedinosti.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: