EU i poslovanje…

Tribina „Europska unija i poslovanje“

0 Flares 0 Flares ×

U petak je u Zagrebu održana tribina „Europska unija i poslovanje“ na kojoj se raspravljalo o jedinstvenom europskom tržištu, glavnim smjernicama novog višegodišnjeg proračuna EU-a, te ulozi poduzetništva u budućem programu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Evo nekoliko zaključaka.

Mobilnost radne snage, povećana našim ulaskom u EU, rezultirala je bržim odljevom mozgova. To je nešto što se dogodilo i drugima, kad su ušli u Europsku uniju, a jedan od prioriteta predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a, koje počinje s Novom godinom 2020-om, bit će stvaranje uvjeta da se mladi koji koriste veću mobilnost, vrate u Hrvatsku.

Digitalne vještine temelj su konkurentnosti na zajedničkom tržištu pa Hrvatska, bez najnovijih znanja, vještina, te primjene visokih standarda kvalitete i produktivnog poslovanja, neće moći držati korak s i osigurati rast gospodarstva.

Mali i srednji poduzetnici suočavaju s regulatornim i administrativnim preprekama, posebno u prekograničnom poslovanju. Malim i srednjim poduuzetnicima potrebni su novi izvori povoljnog i kontinuiranog financiranja. Trenutno su najpopularnije potpore za samozapošljavanje i kreditna sredstva koja su financirana EU novcem.

EU je pomogla svojim fondovima i institucionalni novac izravno je doprinio razvoju malih tvrtki u Hrvatskoj. Naši poduzetnici trebali bi posvijestiti činjenicu da je EU tržište naše tržište i da se na njemu mogu i moraju natjecati, no isto tako moraju biti svijesni da će uz brojne prilike naići i na brojne izazove.

Tribina Europska unija i poslovanje održana je u sklopu ciklusa „Što Europa čini za mene?“ kojim je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj – uoči europskih izbora u svibnju – otvara raspravu o ulozi i važnosti Unije u svakodnevnom životu građana. Nakon rasprave, održana je radionica s volonterima i aktivistima kampanje Ovaj put glasam.

Više o tribini: http://www.europarl.europa.eu/croatia/hr/home.html

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: