EU istražuje “pet urotnika”

Plin koji proizvode dizelski motori uzrok su 400 tisuća preuranjenih smrti građana EU.

0 Flares 0 Flares ×

BMW, Mercedes Benz, Volkswagen, Audi i Porsche, tvrtke su pod istragom Europske komisije zbog sumnje da su svjesno sprečavale uvođenje tehnologija koje bi smanjile zagađenje zraka koje nastaje ispuštanjem plinova iz njihovih vozila.

Ukoliko se te tvrdnje pokažu točnima, EU će smatrati da su te tvrtke spriječile potrošače u kupovini ekološki čistijih vozila.

Istraga je pokrenuta nakon što je utvrđeno da je tvrtka Volkswagen u svoja dizelska vozila instalirala poseban uređaj, tzv. “Selective Catalytic Reduction” (uređaj koji smanjuje količinu čestica u benzinskim motorima nazvan je “Otto” uređaj), koji im je pomagao da prevare testove zagađenosti ispušnih plinova.

Smatra se kako je dušični oksid, plin koji proizvode dizelski motori tijekom vožnje automobila, uzrok 400 tisuća preuranjenih smrti građana EU, na čijim cestama svakodnenvo cirkulira, procjenjuje se, nešto više od 43 milijuna takvih automobila.

Tjednik Der Spiegel prošle je godine optužio “petoricu urotnika” – tvrtke Volkswagen, Audi, BMW, Porsche, i Daimler (proizvođač Mercedesa) da su se još tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća udružili u tajni kartel koji im je pomogao u postizanju povoljnijih poslovnih uvjeta, ponekad i na štetu kupaca.

Niti jedna od navedenih tvrtki još nije komentirala ovotjedno pokretanje formalne istrage. Europska komisija je već izvršila jedan iznenadni pregled pogona navedenih tvrtki, još u listopadu prošle godine, a o pokretanju nove istrage obavještene su jučer službenim dopisom.

Više pojedinosti o EU istrazi protiv proizvođača automobila pročitajte OVDJE.

 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: