EU: Pojačan nadzor stranih ulaganja

EU Direktiva 2019/452

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 4. rujna 2019. – EU Direktiva 2019/452, koja je na snazi od travnja ove godine, a automatski će se primjenjivati u svim državama članicama od početka travnja slijedeće godine ustanovila je sustav koordinacije i snažnijeg nadzora izravnih stranih ulaganja u važnije industrijske sektore u Europskoj uniji.

Izravno strano ulaganja u EU vrsta he prekograničnog ulaganja koje se događa kada poslovni entitet iz jednog gospodarstva nastoji ostvariti svoj trajni interes u entietu u drugom gospodarstvu. Trajnim interesom smatra se svako ulaganje koje ulagaču daje bar deset posto udjela u tvrtki koja ima sjedište u nekoj drugoj zemlji.

Europska unija globalna je regija koja privlači najviše stranih ulaganja – samo tijekom 2017. godine vrijednost svih izravnih stranih iznosila je gotovo 6,3 bilijuna eura.

Uz to, u usporedbi s drugim velikim zemljama i regijama kao što su Kina, Rusija i Brazil, Europska unija ima najliberalniji sustav za izravna strana ulaganja, koji su nekiulagači zlouporabili.

Stoga, je EU odlučila postrožiti pravila za sva ulaganja koja za cilj imaju projekt, tvrtku ili industrijsko područje koje EU administracija smatra strateškim a to su sva ulaganja koja imaju utjecaj na sigurnost i javni red u zemljama članicama Unije.

Riječ je o, među ostalima, ulaganjima u vodoopskrbu, energetsku mrežu, zdravsatvene sustave, komunikacije, medije, zrakolovstvo, vojnu industriju, financijski sustav,informatičke tvrtke specijalizirane za obradu i pohranu podataka, umjetnu inteligenciju, robotiku, poluvodiče, kibernetičku sigurnost, nanotehnološke i biotehnološke projekte i tvrtke.

Posebno će se paziti na ulagače koji su izravno ili ne-izravno (vlasničkim udjelom ili koji su financijama) povezani s vladama drugih zemalja i vojnim kompleksima drugih zemalja te na one za koje se pokaže da su upetljani u kriminalne aktivnosti.

Prema članku 8 novog Zakona o nadzoru stranih ulaganja, posebno su zaštićeni i neki europski projekti kao što je satelitska mreža Gallileo, program Horizon 2020 i trans-europska mreža za transport.

Sustav suradnje u obavljanju nadzora nad takvim ulaganjima do sada je utemeljen u četranest zemalja članica, još ne i u Hrvatskoj. Sve članice će morati pristupiti EU sustavu nadzora izravnih stranih ulaganja najkasnje do početka listopada slijedeće godine.

Više pojedinosti potražite na ovoj poveznici.

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: