EU traži pola milijuna informatičara

Do 2020.

0 Flares 0 Flares ×

Do 2020. potražnja za ICT stručnjacima povećati će se do 500,000 ljudi. Razlog: U sektorima poput umjetnosti, arhitekture, njegovateljstva i drugima, povećat će se potreba za digitalnim znanjima.

Posvemašnja digitalizacija mijenja načine kako radimo, učimo, komuniciramo i družimo se. Nove tehnologje omogućavaju potpuno personalizirano obrazovanje i potiču razvoj tzv. mekih vještina kao što su analitičko razmišljanje, rješavanje problema, rad u timovima, itd.

Zato je važno da svaki građanin EU vlada bar osnovnim digitalnim vještinama kako bi mogao aktivno i produktivno sudjelovati u suvremenom društvu.

Europska komisija je prije tri godine pokrenula inicijativu Skills Agenda for Europe, kojoj je cilj osnaživanje ljudskog kapitala, povećanje stupnja zaposlivosti – posebno onih građana koje je danas teže zaposliti – te osnaživanje konkurentnosti eurospkog gospodarstva putem digitalizacije.

Tome je,u slijedećim godinama, uslijedio niz inicijativa kojima je cilj razviti digitalne vještine i kvalifikacije, a najnovija je nazvana Digital Skills and Jobs Coalition.

Više o tome, pročitajte ovdje.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: