EU u 2020.

Čime će se baviti EU u razdoblju hrvatskog predsjedanja

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelless / Zagreb, 2. siječnja 2020. – EU radi na mnogim novim zakonodavnim prijedlozima zahvaljujući kojima bi Europa, u što skorijem razdoblju, trebala postati bolje mjesto za život.

Riječ je o prijedlozima koji trebaju odgovoriti na klimatske promjene – Europska komisija priprema Zeleni dogovor, plan zahvaljujući kojem Europa treba postati klimatski neutralna do 2050; proračun za razdoblje od 2021. do 2027. – Europski parlament traži više novca za borbu protiv klimatskih promjena, poticanje inovacija i zaštitu granica.

Jedna od važnih tema biti će i dalji razvoj digitalnih usluga i umjetne inteligencije. Prijedlog za umjetnu inteligenciju treba razjasniti pravna pitanja i potaknuti ulaganja u to područje.

Treća važna tema biti će daljnja integracija financijskog sustava EU-a. U 2020. Parlament će se baviti prijedlozima za dovršenje bankarske unije, uključujući shemu za osiguravanje štednje i dodatne mjere u slučaju propasti banaka.

Parlament će glasati i o nizu trgovinskih sporazuma, Europska komisija treba osmisliti akcijski plan za borbu protiv raka, ažurirati će se prava putnika u zrakoplovnom i željezničkom prometu, a zastupnici posebno žele poboljšati prava osoba s invaliditetom.

Nastavljaju se i pregovori s državama koje se žele pridružiti EU-u. Parlament želi pokretanje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom koje su ispunile potrebne zahtjeve. Zastupnici će također raspravljati o izgledima za pridruživanje zemalja zapadnog Balkana.

Prema trenutnom planu Ujedinjena Kraljevina treba napustiti Uniju 31. siječnja 2020., no izlazak je moguć i ranije ukoliko UK i Europski parlament odobre Sporazum o povlačenju. Nakon njegovog odobrenja, na redu su pregovori o sporazumu o budućim odnosima, koji uključuje pitanja poput trgovine i suradnje u obrani, pitanjima okoliša i borbi protiv terorizma.

Parlament i Vijeće EU pregovaraju o prijedlogu o borbi protiv širenja terorističkog sadržaja na internetu. Raspravlja se i o privremenim kontrolama granica u schengenskom području, a očekuje se i prijedlog Komisije za osiguranje granica EU-a.

Dana 9. svibnja bit će 70. obljetnica od kada je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predložio stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik, koja je utrla put Europskoj uniji kakvu danas znamo.

Više pojedinosti, o svemu tom potražite OVDJE.

Internetske stranice hrvatskgog predsjedništva EI

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: