Europska mirovina

Privatna štednja za umirovljeničke dane

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 29. kolovoza 2020. – EIOP, Europsko nadzorno tijelo za osiguranje, podnijelo je Europskoj komisiji zahtjev za uvođenje Paneuropskog osobnog mirovinskog proizvoda (PEPP), ili, kako su to mediji već pojednostavljeno i neslužbeno nazvali, “europske mirovine”. Riječ je o dopunskoj mirovinskoj štednji koja nema veze s onim što u Hrvatskoj nazivamo prvi i drugi stup.

PEPP je zamišljen kao dodatak obveznom mirovinskom osiguranju i privatnim mirovinskim osiguranjima – bit će to, kad zaživi slijedeće godine, neka vrsta trećeg mirovinskog stupa koji se uvodi kao zaštita europskih mirovinskih sustava, koji će, kako se prognozira, zbog starenja stanovništva biti pod pritiskom većeg broja korisnika. Europska uredba o Paneuropskom osobnom mirovinskom proizvodu usvojena je prije godinu dana, a Komisija još treba urediti par pojedinosti prije nego europska mirovina postane dostupna.

Europska mirovina će se stjecati plaćanjem većih doprinosa danas, a naziva se europska jer će se moći “seliti” kako se seli radnik, iz jedne države u drugu.

PEPP će biti otvoren za sve oblike zaposlenja: stalni radni odnos, skraćeno radno vrijeme, povremeni i rad na određeno, bit će dostupan i samozaposlenima, pa čak i nezaposlenima, koji će, ako imaju novca, moći štedjeti za privatnu europsku mirovinu (umjesto da, primjerice, drže novac deponiran u banci).

I u samom tekstu europske uredbe naglašava se da će učinak PEPP-a biti vrlo različit u različitim državama članicama jer je tržište osobnih mirovinskih proizvoda fragmentirano i raznoliko.

Nitko ne očekuje da će građani neke države, koji nisu navikli na privatnu štednju za dodatnu mirovinu, odjednom pohrliti uplaćivati za privatnu mirovinu samo zato što novi proizvod nosi naziv europska mirovina.

Izvor: Večernji List


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: