Europska pomoć našoj zemlji nakon potresa

Poboljšati brzinu reakcije Fonda solidarnosti

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelles, 22. siječnja 2021. – Zastupnici Europskog parlamenta u jučer donesenoj rezoluciji pozivaju na hitnu raspodjelu financijske i druge pomoći Hrvatskoj kako bi se omogućio brz oporavak područja koje je prošlog prosinca pogodio potres.*

Europska komisija, zajedno s europskim i hrvatskim institucijama, trebala bi smanjiti administrativne zahtjeve povezane s pristupom pomoći i potporom ljudima na terenu. Europski parlamentarci upozoravaju da su hrvatske vlasti pod velikim financijskim pritiskom te kako situacija u pogođenim područjima može dovesti do nepovratnog smanjenja broja stanovnika s poražavajućim socijalnim i gospodarskim posljedicama.

Navode kako bi, zajedno s Komisijinim stručnjacima, hrvatske vlasti sada trebale napraviti brzu procjenu ukupne štete u Sisačko-moslavačkoj županiji te započeti s obnovom čim to okolnosti dopuste. Zastupnici potiču hrvatske vlasti da zajamče da će se u provedbi obnove poštovati zahtjevi za zgrade i infrastrukturu otpornu na potrese te primijeniti najviši profesionalni standardi i stručnost iz drugih država članica.

Konačno, europarlamentarci ističu da je za oporavak od teških potresa, poput onih u Hrvatskoj, potrebno znatno vrijeme. To bi trebalo uzeti u obzir pri reviziji Fonda solidarnosti EU-a (EUSF) kako bi se osiguralo dovoljno vremena za apsorpciju sredstava izvan trenutačnih rokova.

Rezolucija je prihvaćena u četvrtak s 683 glasova za, pet protiv i jednim suzdržanim.

Hrvatska Vlada mora zajamčiti da će se u provedbi obnove poštovati zahtjevi za zgrade i infrastrukturu otpornu na potrese te primijeniti najviši profesionalni standardi i stručnost iz drugih država članica.


* 29. prosinca 2020. potres jačine 6,4 pogodio je središnju Hrvatsku, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, više desetaka je ozlijeđeno te je nastala golema šteta na brojnim kućama i infrastrukturi oko Petrinje, Siska, Gline, Hrvatske Kostajnice te u više općina. Kroz Mehanizam civilne zaštite EU-a, 15 država članica odmah je poslalo pomoć, uključujući kontejnere za stanovanje, zimske šatore, vreće za spavanje, sklopive ležajeve te grijalice. Hrvatska je već bila pogođena snažnim potresom u zagrebačkom području u ožujku 2020. Šteta od tog potresa procijenjena je na više od 11.5 milijardi eura. Poginula je jedna osoba, a najmanje 27 je ozlijeđeno. Parlament je odobrio 683,7 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a za pomoć Hrvatskoj u rješavanju razornih posljedica tog prvog potresa.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: