Europska računala visokih performansi

Osnovano zajedničko poduzeće za izradu superračunala

0 Flares 0 Flares ×

Strasboutg, 27. studenog 2019. – Početkom ove godine osam superračunalnih centara u osam zemalja EU-a odabrano je za domaćine prvog superračunala Europskog zajedničkog poduzeća za računalstvo visokih performansi (EuroHPC).

Predstavnici tih centara sastali su se u Strasbourgu kako bi obilježili potpisivanje sporazuma o domaćinstvu na temelju kojega je moguće pokrenuti postupak nabave za postavljanje i održavanje novih superračunala.

Očekuje se da će superračunala započeti s radom u drugoj polovini 2020. za europske korisnike iz akademske zajednice, industrije i javnog sektora. U međuvremenu se Sjeverna Makedonija kao 30. zemlja sudionica pridružuje europskoj suradnji za izgradnju vrhunskih superračunala.

Marija Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo, izjavila je: Ti su potpisi važan korak u aktivnostima Zajedničkog poduzeća. Korak smo bliže nastojanjima da Europa postane globalni predvodnik u računalstvu visokih performansi. Do kraja sljedeće godine osam vrhunskih superračunala pomoći će europskim istraživačima i industriji, bez obzira na to gdje se nalaze u EU-u, sa zadacima koji zahtijevaju velike količine računalne snage kako bi se ostvario napredak u borbi protiv klimatskih promjena, osmišljavanju novih lijekova, razvoju novih materijala i brojnim drugim područjima. Pozdravljam i Sjevernu Makedoniju kao 30. članicu Zajedničkog poduzeća. Drago mi je što se u okviru svojeg angažmana u Digitalnoj agendi EU-a za zapadni Balkan obvezala na ulaganje u Zajedničko poduzeće i ambicioznu infrastrukturu te istraživačke ciljeve.

Pokretanje postupka nabave za nove strojeve očekuje se do kraja ove godine.

Više informacija o daljnjim koracima za EuroHPC možete pronaći ovdje, a pregled je dostupan ovdje.

__

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: