Europska unija na sastnaku o klimatskim promjenama

Cilj: integritet globalnih tržišta ugljika i dogovor o obvezama izvješćivanja

0 Flares 0 Flares ×

COP26: EU potiče partnere da ambicije pretvore u djelovanje i ostvare ciljeve Pariškog sporazuma

3. studenog 2021. – Europska komisija sudjeluje na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, COP26 koja traje dva tjedna, od početka do polovice studenofa u Glasgowu u Ujedinjenoj Kraljevini.

Ursula von der Leyen sudjelovala je na sastanku na vrhu svjetskih čelnika, kojim se službeno otvorena konferencija COP26. Izvršni potpredsjednik Frans Timmermans predvodi pregovarački tim EU-a. U paviljonu EU-a održati će se više od 150 popratnih događanja.

Komisija će poticati sve strane da ispune svoje obveze u okviru Pariškog sporazuma i smanje emisije stakleničkih plinova. Također će pozvati razvijene zemlje da povećaju financijska sredstva za borbu protiv klimatskih promjena.

U skladu s Pariškim sporazumom, 195 zemalja pristalo je dostaviti nacionalno utvrđene doprinose koji predstavljaju njihove pojedinačne ciljne vrijednosti smanjenja emisija. Ti bi nacionalno utvrđeni doprinosi trebali doprinijeti održavanju promjene globalne temperature ispod 2°C i što bliže vrijednosti od 1,5°C do kraja stoljeća.

U najnovijem objedinjenom izvješću UNFCCC-a, objavljenom ovog mjeseca, navodi se da postojeći nacionalno utvrđeni doprinosi nisu dovoljni za ispunjavanje ciljeva Pariškog sporazuma, što nas dovodi do opasnog porasta globalnog zatopljenja od 2,7°C s iznimno štetnim učincima koji predstavljaju egzistencijalan izazov.

Razvijene zemlje obvezale su se mobilizirati ukupno 100 milijardi američkih dolara godišnje iz međunarodnih financijskih sredstava za borbu protiv klimatskih promjena od 2020. do 2025. kako bi se pomoglo najugroženijim zemljama i malim otočnim državama, posebno u njihovim nastojanjima da ublaže klimatske promjene i prilagode im se.

EU je najveći donator, čiji doprinos iznosi više od četvrtine cilja, a predsjednica von der Leyen nedavno je najavila još četiri milijarde eura do 2027. iz proračuna EU-a. Drugi partneri sad se moraju još više potruditi i nadoknaditi trenutačni manjak od približno 20 milijardi američkih dolara.
Financiranje borbe protiv klimatskih promjena ključno je za pružanje potpore ranjivim zajednicama da se zaštite od učinaka klimatskih promjena i ostvare rast čistog gospodarstva.

Šest godina nakon donošenja Pariškog sporazuma EU će na konferenciji COP26 pregovarati i s drugim stranama kako bi se dovršio „Pariški pravilnik”, koji sadržava pravila i postupke za provedbu Sporazuma. EU želi postići dogovor kojim se osigurava ekološki integritet globalnih tržišta ugljika, kao i dogovor o transparentnosti i obvezama izvješćivanja. Dobro funkcioniranje međunarodnog tržišta ugljika može stvoriti dodatna ulaganja u zelenu tranziciju i ubrzati smanjenje emisija na gospodarski učinkovit način.


Popratna događanja EU-a na konferenciji COP26

EU će tijekom konferencije biti domaćin više od 150 popratnih događanja u paviljonu EU-a u Glasgowu i na internetu. Ta događanja, koja organizira niz zemalja i organizacija iz Europe i cijelog svijeta, obuhvaćat će širok raspon pitanja povezanih s klimom, kao što su energetska tranzicija, održivo financiranje te istraživanje i inovacije.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

Odgovori

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: