Europski klimatski lideri

Hrvatski Telekom i Valamar Riviera iz naše zemlje

0 Flares 0 Flares ×

24. svibnja 2022. – U analizi 4000 kompanija iz 33 zemlje, Hrvatski Telekom i Valamar Riviera jedine su kompanije iz Hrvatske na popisu europskih klimatskih lidera poslovne novine Financial Times i analitičke kuće Statista. Tvrtke koje su uvrštene u taj popis, uvrštene su zbog svojih napora i ulaganja u očuvanje okoliša, utjecaja na zajednicu te izvrsnosti u društvenom angažmanu i korporativnom upravljanju (ESG)

Ove su godine kriteriji bili strožiji, a dva ključna kriterija su ukupno smanjenje količine temeljnih emisija stakleničkih plinova u poslovanju u razdoblju od 2015. do 2020. godine, te smanjenje intenziteta tih emisija iskazano kroz odnos emitiranih stakleničkih plinova i prihoda.

Hrvatski Telekom je smanjio ukupne emisije stakleničkih plinova od 2015. do 2020. godine za čak 68,5 posto, što je u promatranom razdoblju treće najbolje ostvarenje u cijeloj europskoj telekomunikacijskoj industriji. U istom razdoblju smanjio je emisije CO2 za gotovo 33 tone.

Valamar Riviera smanjila je intenzitet emisije stakleničkih plinova po noćenju u istom razdoblju za čak 70 posto i jedna je od samo šest kompanija iz turističkog sektora na listi.

Održivo poslovanje (ESG) je uz digitalizaciju vodeći trend u korporativnom sektoru pa uvrštavanje domaćih kompanija na listu klimatskih lidera dodatno jača poziciju Hrvatske u europskom, ali i globalnom biznisu.

Prema kriteriju smanjenja ukupnih temeljnih emisija stakleničkih plinova obje domaće kompanije se nalaze u gornjem dijelu ljestvice. Primjerice, od Valamar Riviere su po tom pokazatelju bolje samo četiri kompanije na cijeloj listi.

Valamar Riviera je lider u inovativnom upravljanju odmorišnim turizmom i partner destinacija koji odgovornim i održivim turističkim poslovanjem kontinuirano stvara novu vrijednost. Kao najveći ulagač u turizam u Hrvatskoj, Valamar je do sada uložio preko šest milijardi kuna u razvoj portfelja i podizanje kvalitete, pri čemu su ulaganja u programe održivog razvoja od 2015. godine dosegla gotovo 500  milijuna kuna, odnosno preko 4% ostvarenih prihoda.

U 2021. godini u pogon je pušten najambiciozniji projekt solarnih elektrana na hrvatskom tržištu, koji su realizirali Valamar i E.ON Solar, zahvaljujućim kojem Valamar putem fotonaponskih ćelija proizvodi do šest posto sve električne energije. Valamar koristi 78 posto hrane i pića iz domaće proizvodnje, a ove godine otvara vrata prvog održivog eko ljetovališta u Hrvatskoj, Valamar Amicor Green Resorta na Hvaru. Valamar je nositelj brojnih nagrada i certifikata za kvalitetu i zaštitu okoliša.

Hrvatski Telekom je najveći investitor u digitalnu infrastrukturu u Hrvatskoj, čemu svjedoči i više od 10 milijardi kuna ulaganja u proteklih nekoliko godina, a što je veliki doprinos gospodarstvu, ali i poticaj digitalizaciji i razvoju čitavog društva. Prepoznavanje od strane Financial Timesa je veliko priznanje za HT-ovo kvalitetno korporativno upravljanje, provođenje strategije održivog razvoja, kontinuirana ulaganja, razvoj visoko-učinkovite infrastrukture te za uvođenje modernih ICT usluga i inovativnih mrežnih rješenja temeljem kojih HT pozitivno doprinosi očuvanju okoliša i učinkovitijem korištenju prirodnih resursa.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: