Festival novih tehnologija

Brave New World 2019.

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 18. lipnja 2019.HUB385 centar inovacija, otvorio je svoja vrata upravo dovršenog vikenda svim tehnološkim znalcima, laicima i entuzijastima te po četvrti put zaredom uspješno organizirao Brave New World, festival čiji je cilj popularizacija i potpora napretka STEM-a, IT-a i startup poduzetništva u široj zajednici.

U tri dana trajanja festivala, posjetitelji su imali priliku pogledati i isprobati najnovije modele električnih vozila, sudjelovati na natjecanju za naj robota, poslušati pregršt zanimljivih predavanja, panela i meetupa te sudjelovati na besplatnim radionicama za djecu i odrasle.

Ove godine, program festivala bio je tematski podijeljen za tri tehnološke teme današnjice: Fintech, Umjetna inteligencija (AI) i Internet stvari (IoT).

Svaki od tri dana festivala bio je posvećen jednoj temi koju su predstavili gosti govornici, vodeća imena domaće znanosti, tehnologije i startup svijeta.
Brave New World je tako ove godine ugostio brojne „startupaše” poput Alberta Gajšeka i Marina Trošelja kojima su se, između ostalog, pridružili i znanstvenici FER-a, FSB-a i IRB-a, poput Ivane Podnar Žarko, Bojana Jerbića, Tomislava Šmuca, Vibora Jelića…

Radionice za djecu i ove su godine već tradicionalno pokrile osnovna znanja iz programiranja i robotike, dok su odrasli polaznici imali priliku naučiti osnove programskih jezika, upoznati se s procesom pokretanja startupa, digitalne agencije i gaming studija, iskušati se u design thinkingu te isprobati igre virtualne realnosti.

Ovogodišnji program bio je zanimljiv različitim posjetiteljima – od najmlađih koji su s roditeljima razgledavali ručno rađene mini robote pa sve do onih starije dobi koji su bili ponajviše iznenađeni onime što tehnologija danas omogućava.

Upravo u skladu s tehnologijom i njezinim napretkom, veliki dio konferencijskog programa bio je i još uvijek je dostupan na društvenim mrežama HUB385, a uživo ga je pratilo više od 5 000 ljudi.

Bitno je spomenuti i sponzore samog festivala koji su svojim doprinosima pripomogli HUB-u da još jednom otvori vrata tehnologije svima zainteresiranima. Svoj doprinos ovom projektu dali su Atlantic Grupa, Cetina, Croatia osiguranje, Include, Funderbeam, Santa Domenica, Infodom, Zaklada Luka, Medvedgrad te SAP kao partner.

Brave New World, najveći je regionalni festival ovakve vrste, a jedna od organizatorica i su-osnivačica HUB385, Ivana Šoljan, nada se kako će se trend održavanja sličnih festivala proširiti i na ostale dijelove Hrvatske te dodaje: „smatramo da je stvarno bitno upoznati se s onime što nam budućnost dolazi kako ne bismo ostali samo konzumenti, već kako bi se što više mladih proaktivnije uključilo u stvaranje novih tehnologija, a samim time i svijeta budućnosti.”

S njom se slaže i Dejan Kovač, postdoktorand na sveučilištu Princeton koji je izjavio sljedeće: „nakon Brave New World festivala, budućnost Hrvatske mi se čini svjetlija, kada vidim njezin intelektualni i inovacijski kapacitet. Ovakvi festivali i konferencije trebali bi se održavati na mjesečnoj bazi s inozemnim gostima” za što vjeruje da mi pomoglo komercijalizirati proizvode koje imamo i potaknuti izvoz Hrvatske.

Svoj komentar dao je i Bruno Škvorc iz Bitfalls: „Brave New World je svake godine hrabriji i noviji. Užitak je prisustvovati u guranju nove tehnologije na ovim prostorima” te izjavio da se svakako nada doći i iduće godine.

Brave New World festival zasada se održava jednom godišnje, a ako ove godine niste uspjeli doći, nikako nemojte propustiti sljedeći jer u HUB385 već smišljaju nove sadržaje za vas.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: