Fintech pobjednici i gubitnici

PwC istraživanje

0 Flares 0 Flares ×

New York / Zagreb – 16. listopada 2019. godine – PwC-ovo globalno istraživanje o FinTech-u za 2019. godinu obuhvatilo je više od 500 rukovoditelja iz sektora financijskih usluga (FS) i tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT) diljem svijeta kako bi se utvrdilo koji čimbenici će odlučiti tko su pobjednici, a tko gubitnici utrke za razvoj i ostvarenje koristi od poslovnih modela temeljenih na FinTech-u.

Sektori financijskih usluga, mediji i telekomunikacijske tvrtke koriste FinTech kako bi poboljšali operativnu učinkovitost, smanjili troškove, unaprijedili korisničko iskustvo i povećali privlačnost svojih proizvoda i usluga. Oni također otvaraju nove komercijalne mogućnosti.

Banke nude unaprijeđene proizvode i troškovne profile. Investicijski menadžeri daju potpuno prilagođene savjete oblikovane pomoću robotiziranih sustava. Osiguravatelji koriste senzore za praćenje zdravlja i poticanje prevencije bolesti.

Pitanje više ne glasi hoće li FinTech preobraziti sektor financijskih usluga, već koje će ga tvrtke na najbolji način primijeniti i time zauzeti vodstvo.

Glavni zaključci istraživanja:

Istraživanjem je utvrđeno da je 47 % organizacija u sektoru tehnologija, medija i telekomunikacija i 48 % organizacija u sektoru financijskih usluga u potpunosti ugradilo FinTech u svoj strateški operativni model. Također, 44 % organizacija u sektoru tehnologija, medija i telekomunikacija i 37 % organizacija u sektoru financijskih usluga uklopilo je nove tehnologije u proizvode i usluge koje prodaju.

Sektori financijskih usluga i tehnologija, medija i telekomunikacija trebali bi se nadopunjavati i prekvalificirati svoje ljude kako bi riješili pitanje manjka potrebnih vještina – istraživanje je pokazalo da 80 % organizacija u sektoru tehnologija, medija i telekomunikacija i 75 % u sektoru financijskih usluga stvaraju radna mjesta povezana s FinTech-om. Ipak, 42 % organizacija u sektoru tehnologija, medija i telekomunikacija i financijskih usluga ima poteškoća u ispunjavanju ovog zadatka. Dok 73 % organizacija u sektoru financijskih usluga zapošljava stručnjake iz tehnološkog sektora, samo 52 % tvrtki iz sektora tehnologija, medija i telekomunikacija traži zaposlenike u sektoru financijskih usluga.

Pronalaženje načina za privlačenje ljudi iz tehnologija, medija i telekomunikacija u sektor financijskih usluga i obrnuto bit će važno za budući uspjeh jer je svakom sektoru potrebna stručnost onog drugog.

Tvrtke bi trebale nastaviti s razvojem međusektorske suradnje – Među organizacijama koje planiraju stjecanje, strateški savez ili zajednički pothvat kako bi potaknule rast koji se temelji na FinTech-u, 78 % tvrtki iz sektora tehnologija, medija i telekomunikacija i 76 % tvrtki iz sektora financijskih usluga usmjereno je na tvrtke iz vlastitog sektora. Manje od polovice (44 % organizacija iz sektora tehnologija, medija i telekomunikacija i 47 % organizacija iz sektora financijskih usluga) usmjereno je na tvrtke specijalizirane za FinTech. U vrijeme kada tvrtke iz sektora financijskh usluga nastoje unaprijediti svoje tehnološke mogućnosti, a u sektoru medija i telekomunikacija potrebna je dodatna stručnost na području proizvodnje i regulative kako bi se mogao natjecati na tržištu financijskih usluga, tvrtke će propustiti prilike ako ne ostvare snažniju međusektorsku povezanost.

Nove tehnologije omogućile su tvrtkama povoljnu mogućnost stvaranja praktičnih, personaliziranih proizvoda i usluga temeljenih na intuitivnim podacima. FinTech je također smanjio prepreke ulasku tvrtki – od etabliranih grupacija iz financijskog sektora do start-up poduzeća ili tvrtki koje su tek ušle u sektor medija i telekomunikacija te je stoga stvorio složenu mrežu kooperativne konkurencije, ili „kooperencije“ i kolizije.

Tvrtke koje su prihvatile FinTech mijenjaju tržište, a one koje nisu, zaostaju za njima. Tri četvrtine ispitanih rukovoditelja izjavilo je kako će povećati svoja ulaganja u FinTech u sljedeće dvije godine. Više od 90 % vrlo je ili donekle uvjereno da će FinTech dovesti do rasta prihoda u sljedeće dvije godine.

Više pojedinosti, pročitajte OVDJE.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: