Fintech tvrtke su prebrze za banke

Kaže Međunarodni monetarni fond

0 Flares 0 Flares ×

27. travnja 2022. – U nedavno objavljenom izvještaju, Međunarodni monetarni fond ustvrdio je da su brzo rastuće financijsko tehnološke tvrtke, unatoč tome što su još relativno male, postale velikom prijetnjom tehnološki slabije razvijenim bankama te velik izazov za regulatore diljem svijeta. Riječ je, kažu stručnjaci MMF-a, o “sistemskom riziku”, koji nastaje brzim rastom poslovanja fintech tvrtki i istodobnim rastom važnosti financijskih usluga koje te tvrtke nude korisnicima.

Međunarodni monetarni fond traži da se ustanove pravila koja će podjednako vrijediti kako za nove financijsko tehnološke tvrtke tako i za tradicionalne banke.

Digitalne financijske tvrtke svjesno se izlažu većim rizicima, unatoč tome što, u pravilu, imaju manje zaštite od gubitaka. Usto, često posluju i bez kolaterala. Više se izlažu i na tržištima vrijednosnih papira, i sklonije su većim rizicima u održavanju likvidnosti.

Povećana sklonost financijsko tehnoloških tvrtki raznim rizicima izazov je i za regulatore jer se rizici koje preuzimaju fintech tvrtke “preljevaju” i na ostatak financijskih tržišta.

Što se može dogoditi u cijelom svijetu, Međunardoni monetarni fond pokazuje na slučaju američke industrije hipotekarnih kredita, u kojoj fintech tvrtke pokazuju izraženu sklonost agresivnijem rastu u razdobljima kada potražnja za takvim kreditima raste, kao što je to bilo tijekom pandemije. Takvim poslovanjem znatno štete profitabilnosti tradicionalnih banaka.

Zato Međunarodni monetarni fond traži da se ustanove pravila koja će podjednako vrijediti kako za nove financijsko tehnološke tvrtke (neobanke i digitalne banke), tako i za tradicionalne banke.

Kad su neobanke i digitalne banke u pitanju (dakle, razne fintech tvrtke), treba uvesti pravila koja će od njih zahtijevati veću likvidnost, veću kapitaliziranost te puno bolje upravljanje rizicima. Kad su tradicionalne banke u pitanju, to znači, veći nadzor nad poslovanjem tehnološki slabijih banaka, jer njihovi poslovni modeli pokazuju da neće potrajati.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: