Fonoa prikupila 60 milijuna dolara

Globalna platforma za automatizaciju poreza

0 Flares 0 Flares ×
Osnivači Fonoe: Filip Sturman, Ivan Ivanković i Davor Tremac. Foto: Fonoa

28 srpnja 2022. – Fonoa, globalni pružatelj usluga automatizacije poreza za globalne digitalne platforme, tvrtka koju su osnovala tri Hrvata: Davor Tremac, Filip Sturman i Ivan Ivanković, prikupila je novih 60 milijuna dolara ulaganja.

Novac će utrošiti u daljnje širenje svojih globalnih poreznih rješenja. Investitore u B rundi financiranja predvodi Coatue, uz sudjelovanje fondova Dawn Capital, Index Ventures, OMERS Ventures, FJ Labs te Moving Capital. Nova investicija dolazi šest mjeseci nakon A runde u kojoj je prikupljeno 20,5 milijuna dolara.

Fonoina platforma je prvo digitalno porezno rješenje s globalnom pokrivenošću. Riječ je o plug-and-play modularnoj platformi koja pomaže tvrtkama automatizirati procese prijave poreza.

Fonoa utvrđuje i izračunava točan iznos poreza koji klijent treba platiti u realnom vremenu što rezultira većom profitabilnošću uz smanjenje operativnih troškova i istovremeno povećanje usklađenosti s poreznim pravilima.

Više od 90 zemalja diljem svijeta uvelo je složena porezna pravila za digitalne transakcije, prebacujući odgovornost na tvrtke, koje moraju brinuti o izračunu, prikupljanju i uplati svojih poreznih davanja na globalnoj razini.

Dok su u prošlosti kupci robu i usluge kupovali unutar jedne zemlje, a tvrtka od koje su je nabavljali plaćala je PDV državi, rast globalnih kompanija izvoznica doveo je do gubitka značajnih iznosa poreznih prihoda.

OECD procjenjuje da zemlje diljem svijeta u prosjeku vode borbu s prikupljanjem 44% takvih poreza, što svake godine rezultira velikim proračunskim gubicima. Kao rezultat, više od 90 zemalja diljem svijeta uvelo je složena porezna pravila za digitalne transakcije, prebacujući odgovornost na tvrtke, koje moraju brinuti o izračunu, prikupljanju i uplati svojih poreznih davanja na globalnoj razini.

Potražnja za Fonoinim uslugama skočila je nakon što je COVID-19 pandemija izazvala snažni porast kupovine putem interneta – samo tijekom 2021. tvrtka je zabilježila sedmerostruki rast prihoda.

Fonoa olakšava prilagođavanje tim promjenama i omogućuje digitaliziranim tvrtkama da budu svjesne svojih obaveza, lako izvještavaju o njima te na kraju poštuju porezna pravila u svakoj zemlji u kojoj posluju. Platforma provjerava porezni status kupca i prodavatelja, izračunava ispravan iznos poreza koji treba naplatiti te stvara lokalno usklađenu fakturu nakon izvršenja transakcije.

Potražnja za Fonoinim uslugama skočila je nakon što je COVID-19 pandemija izazvala snažni porast kupovine putem interneta – samo tijekom 2021. tvrtka je zabilježila sedmerostruki rast prihoda. Budući da su porezi dio gotovo svih internetskih platnih transakcija, sve je više tvrtki spremno za rješenja poput Fonoinog.

Fonoa će novo ulaganje iskoristiti za poboljšanje funkcionalnosti svoje platforme i nastavak globalnog širenja. Nadalje, u sljedećih 12 do 18 mjeseci Fonoa planira predstaviti i neke nove proizvode koji će klijentima olakšati usklađenost s poreznim pravilima u zemljama u kojima posluju.

Kako bi to postigla, tvrtka je u posljednjih 12 mjeseci upeterostručila broj zaposlenika na 140 osoba 35 različitih nacionalnosti u 20 zemalja diljem svijeta. Fokus će biti na zapošljavanju inženjera i suradnika u prodaji. Novi zaposlenici pristižu iz renomiranih tvrtki kao što su Airbnb, Netflix, Meta, EY, Deloitte i PwC, zbog čega Fonoa planira svoju platformu prilagoditi za još više poslovnih modela i industrija, uključujući SaaS, gig ekonomiju i sektor kreiranja sadržaja.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: