Globalizacija 4.0

Forum u Davosu 2019

0 Flares 0 Flares ×
Glavna tema ovogodišnjeg Svjetskog ekonomskog foruma je: “Globalizacija 4.0: Kako oblikovati svijet u doba četvrte industrijske revolucije”

Više od tri tisuće važnih ljudi, donositelja odluka u velikim tvrtkama, u politici i društvu okupilo se ovoga tjedna na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom gradu Davosu. Skup traje od danas do kraja tjedna.

Raspravlja se o temama kao što su globalni trgovinski ratovi, klimatske promjene, kibernetičke prijetnje i terorizam. Okupljeni će pokušati naći nove formule učinkovitog rješavanja globalnih problema no ovaj put u kontekstu digitalne revolucije.

Stoga je i tema Foruma – “Globalizacija 4.0: Kako oblikovati svijet u doba četvrte industrijske revolucije”

Klaus Schwab, utemeljitelj Svjetskog gospodarskog foruma i izvršni predsjednik organizacije koja upravlja tim događajem kaže kako je četvrta faza globalizacije, u kojoj se upravo nalazimo, doba kojeg definira stalna nestabilnost do koje su nas dovele tehnološka revolucija i promjene u geopolitičkom rasporedu snaga. “Zato se četvrti val globalizacije mora usredotočiti izravno na čovjeka, mora u promjene uključiti sve, mora biti moralniji i biti trajno održiv”, izjavio je Schwab.

Na Forumu u Davosu okupilo se i šezdesetak šefova država, ali i ne predsjednik Sjedinjenih Država, Donald Trump, zbog blokade američke administracije, nema ni predsjednika Francuske, Emanuela Macrona, koji se nalazi usred javne debate potaknute protestima “žutih prsluka, a nema ni britanske premijerke, Therese May, koja je zaokupljena krizom u svojoj zemlji potaknutom dvojbama oko Brexita. Nema ni predsjednika Kine, Xi Jinpinga, niti predsjednika Indije,  Narendre Modija, koji se bave vlastitim domaćim krizama.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak, OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development ) zauzela je stav da Forum u Davosu mora, uz rješavanje navedenih svjetskih problema, smisliti i solidne programe kojima će države pomoći najugroženijim građanima u svojim zemljama – onima koji rade za najmanje plaće i koji će zbog toga biti najviše izloženi udaru novih poreza.

Što se tiče multilateralnih organizacija, svoje predstavnike u Davosu imaju Ujedinjeni narodi, Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond, Svjetska trgovinska organizacija, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak, NATO i Europska Unija.

Pojedinosti o svemu o čemu se raspravlja na Svjetskom gospodarskom forumu možete pratiti na službenom mrežnom odredištu tog događaja: https://www.weforum.org

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: