Godina velikih ponuda

2019. godina biti će godina s najviše tehnoloških startupa koji će izaći na burze vrijednosnica

0 Flares 0 Flares ×
Startup tvrtke nove generacije provode puno više vremena kao privatne tvrtke – drugim riječima, ne žure se s prvim javnim ponudama.

Slijedeća, 2019. godina, biti će godina s najviše tehnoloških startupa koji će izaći na burze vrijednosnica – bar u Sjedinjenim Državama.

Među tim brojnim tvrtkama nalaze se i poznati igrači – primjerice, Airbnb, Slack, Lyft i Uber.

Tvrtka koja je uzdrmala poslovni model taksi službi diljem svijeta, Uber Technologies Inc., nedavno je procijenjena na 72 milijarde američkih dolara.

Neki analitičari tvrde da će, unatoč nizu problema (gubitak od milijarde dolara u prošlom kvartalu) s kojima se Uber trenutno suočava, vrijednost (tržišna kapitalizacija) te kompanije porasti na 100 do 120 milijardi.

Riječ je o situaciji koja bi mogla dovesti do najveće prve javne ponude dionica u povijesti svjetskih burzi vrijednosnica. Tu titulu sada drži Alibaba, kineska tvrtka koja je prvom javnom ponudom dionica tijekom 2014. godine prikupila 25 milijardi dolara.

Ako bi se to dogodilo, Uber bi bio vrijedniji četiri puta od Airbnba, koji se sada procjenjuje na 31 milijardu, osam puta vrijedniji od svog izravnog konkurenta, Lyfta, koji se procjenjuje na 15 milijardi te čak 17 puta vrijedniji od tvrtke Slack koja se sada procjenjuje na sedam milijardi američkih dolara, a menadžemnt te tvrtke smatra da vrijede više od 10 milijardi dolara.

Kako bilo, do kraja trećeg tromjesečja ove godine u Sjedinjenim Državama dogodile su se 173 prve javne ponude dionica u kojima je prikupljeno nešto više od 45 milijardi dolara (prema podacima koje navodi konzultantska kuća PwC). To je za gotovo 50% više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Iako je 2018. godina daleko nadmašila prethodnu rekordnu godinu po vrijednosti prvih javnih ponuda (2014.), najave navedenih tehnoloških kompanija pokazuju da bi slijedeća 2019. godina mogla biti godina novog rekorda.

Ono što je novo, kad se pogleda dublje u povijest burzi vrijednosnica, startup tvrtke nove generacije provode puno više vremena kao privatne tvrtke – drugim riječima, ne žure se s prvim javnim ponudama. Razlog tome su problemi s ostvarenjem profitabilnosti poslovanja, ali i to što osnivači ne žele da im tvrtke budu javno izlistane na burzama – sve dok ima ulagača koji su spremni na niz pozamašnih privatnih ulaganja, a ima ih.

Međutim, većina onih koji su već izašli na burze vrijednosnica, nije pogriješila – svih 46 tehno tvrtki koje su ove godine izlistane na Nasdaq burzi porasle su u vrijednosti, u prosjeku, 18 posto od početne cijene u prvim javnim ponudama.

U moru tih potencijalnih milijardera nalazi se i čitavo jato malih tehno tvrtki, koje se procjenjuju na manje iznose i koje imaju iznimno zanimljive proizovde. Posebno se ističu razne bio-tehnološke tvrtke s rješenjima koja bi mogla dovesti do lijekova za neke bolesti s kojima se ljudi bore od početka svoje povijesti.

Što se tiče ostatka svijeta, prve javne ponude su tehnološko-telekomunikacijskim kompanijama već donijele 42 milijarde dolara tijekom ove godine. Od dvadeset najizdašnijih prvih javnih ponuda tijekom 2018., četrnaest ih je izvan Sjedinjenih Država – devet iz Azije (Xiaomi, Foxconn, Meituan Dianping).

Ipak, trenutno, sve su to samo obećanja. Mnoge stvari mogu utjecati na konačne brojke – trgovinski ratovi koje je pokrenuo američki predsjednik Trump, sve kompliciranija svjetska politička situacija, nepovjerenje prema poslovnin planovima tvrtki koje se procjenjuju na puno novca, a zapravo teško ostvaruju profitabilnost, itd. Štošta još može utjecati na navedene blistave prognoze o prvim javnim ponudama slijedeće godine.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: