Godišnja konferencija o proračunu 2021.

Proračun EU-a i NextGenerationEU

0 Flares 0 Flares ×

Proračun EU-a i NextGenerationEU

Johannes Hahn, član Europske komisije zadužen da proračun i upravu, na konferenciji. Foto: Aurore Martignoni / EU

9. studenoga 2021. – Europska unija je 2020. godine dogovorila pomoć u iznosu od dva bilijuna (2000 milijardi) eura za oporavak gospodarstva od pandemije COVID-19 i izgradnju zelenije, digitalnije i otpornije budućnosti. Glavni dio te pomoći dolazi iz proračuna EU-a, a za financiranje jednog njezinog dijela – instrumenta za oporavak NextGenerationEU, vrijednog oko 800 milijardi eura – Komisija će se u ime EU-a zadužiti na tržištima kapitala.

Prve operacije zaduživanja EU-a provedene su već 2021. Sredstva iz dugoročnog proračuna za razdoblje 2021. – 2027. i instrumenta NextGenerationEU počinju pristizati u zemlje, regije, općine i poduzeća u EU-u, što europskom gospodarstvu olakšava prilagodbu budućim potrebama. Nova vlastita sredstva za proračun EU-a bit će predložena tijekom 2021.

Nove odgovornosti proračuna EU-a donose velika pitanja o njegovoj promjenjivoj ulozi u današnjem svijetu i u budućnosti. Kako bi se analizirale aktualne i usmjerile buduće rasprave, Europska komisija organizirala je konferenciju „Proračun EU-a i NextGenerationEU: vatromet ili veliki prasak?”na kojoj su se okupili oblikovatelji politika, istraživačke organizacije, sudionici na tržištima kapitala i građani.

Putem interneta raspravljalo se o sljedećim temama: koliko je proračun EU-a primjeren za suočavanje s izazovima koji su pred EU-om; NextGenerationEU kao prekretnica na tržištima kapitala – put do ostvarenja; novi izvori prihoda za proračun EU-a – zašto su važni; uvođenje političkih ambicija u proračun EU-a – kako provesti zelenu i digitalnu tranziciju?

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

Odgovori

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: