Gospodarski učinci predizbornih programa

MKPS Analiza većih političkih opcija

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 20. lipnja 2020. – Uoči hrvatskih parlamentarnih izbora, političke opcije s najvećom prilikom za formiranje nove izvršne vlasti objavile su svoje političke programe. Analitička kuća MKPS analizirala je potencijalne učinke predočenih rješenja.

Sažeto rečeno, programi ponuđeni biračima su konkretni u obećanjima, taksativno navode prijedloge izmjena unutar poreznog sustava te rješenja za poticanje gospodarstva i ulaganja, ali bez jasno izražene tendencije prema smanjenju ukupne potrošnje državnog aparata ili udjela države u ukupnom gospodarstvu.

Domovinski pokret Miroslava Škore kao svojevrsni temelj gospodarskog programa ističe smanjenje udjela državne potrošnje u BDP-u za jedan postotni bod svake godine te procjenjuje da bi se državna potrošnja u četiri godine mandata smanjila za 15 milijardi kuna, što je vrlo konkretna mjera, ali nedostaje plan kako će se to smanjenje potrošnje postići.

HDZ i Restart koalicija imaju vrlo slične programe, bazirane na inkrementalnom pristupu promjenama, odnosno malim promjenama bez značajnijih reformskih

zahvata. Zajednička značajka objavljenih programa dva najveća politička takmaca, HDZ-a i Restart koalicije je i vjera u rast ekonomije i stabilnost javnih financija, što se može pročitati iz najave rezanja poreznih stopa poreza na dobit, dohodak i PDV-a uz istovremeno povećanje mirovina, dječjih doplataka, rodiljnih naknada i ulaganja u znanost, kulturu, sport ili braniteljska prava.

Programi koji su navedeni ne odgovaraju na trenutnu ekonomsku situaciju nego se temelje na nadi kako će ekonomske posljedice Covid-19 krize brzo sanirati u cijelom svijetu te kako će globalna ekonomija rasti na jeftinom novcu i iduće četiri godine.

Analiza gospodarskih i fiskalnih učinaka gospodarskih programa


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: