Gospodarstvo će rasti 4,8 posto u 2022. godini

Pojačati će se i ulaganja u našu zemlju

0 Flares 0 Flares ×
Premijer Andrej Plenković, jučer na sjednici Vlade. Foto: VRH

11. veljače 2022. – Vlada Republike Hrvatske jučer je, na svojoj 101. sjednici, najavila paket mjera za ublažavanje udara na standard zbog rasta cijena energenata, a mjere će sadržavati i elemente poreznog rasterećenja. Osim toga, mjere će ići za tim da rast cijena struje i plina, bude što manji. Mjere će voditi računa o poduzetnicima, umirovljenicima i poljoprivrednicima.

Reforma pravosuđa – jedna od važnijih izmjena je uvođenje rokova za završetak postupka.

Najavljena je i daljnja reforma pravosuđa – jedna od važnijih izmjena je uvođenje rokova za završetak postupka. Prvostupanjski postupak morat će se dovršiti u roku od 3 godine, žalbeni u roku 1 godine, odluka o prijedlogu za dopuštenje revizije u roku od 6 mjeseci, pripremna ročišta trebaju se održati u roku najkasnije od 3 mjeseca, glavna rasprava u roku od 6 mjeseci nakon zaključenja prethodnog postupka.

Hrvatska bi s realnom stopom rasta BDP-a od 10,5% u 2021. bila drugo najbrže rastuće gospodarstvo u Europskoj uniji

Na sjednici Vlade naglašeno je i kako je Europska komisija potvrdila očekivanu dvoznamenkastu stopu rasta hrvatskog BDP-a. Procjena rasta hrvatskog gospodarstva u 2021. godini povećana je s 8,1% na 10,5%. Za 2022. Hrvatskoj je procjena smanjena s 5,6% na 4,8%, a u 2023. s 3,4% na 3,0%.

Prema zimskim prognozama Komisije, Hrvatska bi s realnom stopom rasta BDP-a od 10,5% u 2021. bila drugo najbrže rastuće gospodarstvo u Europskoj uniji nakon Irske, ondje očekuju rast od 13,7%, a imali bismo dvostruko veću stopu rasta BDP-a od prosjeka Europske unije, koji se procjenjuje na 5,3% “.

Hrvatski BDP se u 2021. vratio na razine iznad 2019., odnosno iznad pred kriznih vremena, a oporavak u 2021. poduprt je izvozom roba i usluga, u prvih 11 mjeseci 2021. robni izvoz porastao je 26,5%, što je treći najbrži rast u EU nakon Grčke i Estonije, ostvaren uslijed dobre turističke sezone te uslijed osobne potrošnje.

Očekuje se nastavak dinamičnog rasta od 4,8% u 2022. godini, a pod utjecajem povoljnog razvoja na tržištu rada i relativno blagih protu epidemijskih mjera.

Investicijska aktivnost pojačat će se uslijed rasta potražnje, obnove od potresa, te primjene Nacionalnog plana oporavka i otpornosti

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: