Gotovo 300 digitalnih banaka u svijetu

Neobanake

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 24. prosinca 2020. – Analitička kuća Exton Consulting objavila je istraživanje koje pokazuje kako u svijetu danas djeluje 256 novih, digitalnih banaka, a tom broju dodaje se jedna svakog tjedna. Exton Country Neobanking Index pokazuje da je tih novih, digitalnih, banaka najviše na Starom kontinentu – 60 posto, a najviše ih je u Ujedinjenoj Kraljevini, Švedskoj i Francuskoj. Neku od njihovih aplikacija koristi više od 50 milijuna ljudi –  a u slijedeće tri godine, broj korisnika će se utrostručiti.

Što se tiče ostatka svijeta, najivše novih digitalnih banaka, ili kako ih mediji još nazivaju, neobanaka*, ima u Južnoj Koreji i Brazilu, ali i u Sjedinjenim Državama i Kini.

Ipak, pokretanje neobanke nije šala – više od deset posto ih je do sada propalo – jednostavno zato što provizija od transkacija pri plaćanjima, pretplate na premium usluge ili distribucija usluga drugih ponuđača nisu dovoljne za ostvarivanje dobiti, ili bar za plaćanje svih troškova poslovanja. Zato u analitičkoj kući Exton smatraju da će neobanke morati osmisliti nove digitalne financijske proizvode, žele li zaživjeti i opravdati povjerenje ulagača koji su u njih tijekom 2020. uložili više od dvije milijarde dolara.

Jedna od takvih novih usluga mogla bi, uz plaćanja, biti digitalno kreditiranje, ili osmišljavanje “super-aplikacija” – aplikacija koje bi istodbono bile jednostavne za uporabu i koje bi objedinile veći broj financijskih usluga.

Exton Country Neobanking Index

Više pojedinosti


  • “Neobanka” je u biti aplikacija koja nudi vlastite bankarske usluge putem mobitela – tek nekoiliko ih ima licencu za klasično bankarsko poslovanje.

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: