Gotovo 75 % poduzeća bi ponovno ulagalo u Hrvatsku

Istraživanje o ekonomskoj situaciji i investicijskoj klimi

0 Flares 0 Flares ×
Ilustracija: Pexels

10. lipnja 2021. – Istraživanje o ekonomskoj situaciji i investicijskoj klimi u Hrvatskoj u usporedbi s gospodarskim stanjem u srednjoj i istočnoj Europi, koje je predstavila Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora (AHK) pokazalo je da je gotovo tri četvrtine poduzeća spremno ponovno ulagatiu u našu zemlju.

To je znatan rast u odnosu na 2019. godinu, kada je tek nešto više od polovice ispitanih poduzeća (54 %) bilo spremno ponovno ulagati u Hrvatsku.

Rast poslovanja vlastite tvrtke i izgledi za ovu godinu ocjenjuju se pozitivnijima od trenutne gospodarske situacije u Hrvatskoj.

Što se tiče Hrvatske kao lokacije za ulaganja, prednosti su procijenjene vrlo slično kao i prethodnih godina: pozitivnim se ocjenjuje članstvo u EU-u, kvalificiranost radnika i akademsko obrazovanje.

Prednosti Hrvatske: članstvo u EU-u, kvalificiranost radnika i akademsko obrazovanje. Mane: korupcija, netransparentnost i pravna nesigurnost

S druge strane, među poduzećima prevladava veliko nezadovoljstvo borbom protiv korupcije i kriminala, nedostatkom transparentnosti javnih natječaja i pravnom nesigurnošću. Štoviše, u ovogodišnjem gospodarskom istraživanju AHK-a, poduzeća su navela i rizične čimbenike koji mogu negativo djelovati na hrvatsko gospodarstvo u slijedećih dvanaest mjeseci: Tu ulaze gospodarsko-politički okvirni uvjeti, manja potražnja i nedostatak stručnog kadra.

Hrvatska je četvrtu godinu zaredom kao lokacija za ulaganja među 20 zemalja Srednje i Istočne Europe na 8. mjestu. Znatno bolje stoji susjedna zemlja Slovenija (4. mjesto), a lošije Mađarska (10. mjesto), Srbija (11. mjesto), Crna Gora (14. mjesto) i Bosna i Hercegovina (17. mjesto.). Najatraktivnije zemlje su Estonija, Češka i Poljska.

Gotovo polovica poduzeća koja su sudjelovala u istraživanju polaze od toga da se i tijekom 2021. god. neće promijeniti izgledi za gospodarstvo.

Trećina tvrtki dosegla je promet koji je imala prije krize.

Pozitivnije od gospodarskog stanja, sudionici istraživanja ocjenjuju vlastitu poslovnu situaciju i očekivanja. Tako je udio poduzeća koji svoju aktualnu poslovnu situaciju ocjenjuju dobrom porastao s 27 % u 2019. god. na 44 % u 2021. god. Samo 10 % sudionika ocjenjuju svoju poslovnu situaciju lošom, a većina od 46 % zadovoljavajućom (2019.: 60 %). Slična očekivanja ima i 15 zemalja Srednje i Istočne Europe koje su sudjelovale u istraživanju u kojima je istovremeno provedeno istraživanje. Među njima 42 % svoju aktualnu poslovnu situaciju ocjenjuju dobrom, a samo 11 % lošom. Ove godine uz to 43 % poduzeća koja su sudjelovala u istraživanju očekuju poboljšanje svoje poslovne situacije.

Prvi put je poduzećima postavljeno pitanje i o vlastitoj procjeni kada bi se moglo računati s povratkom na „razinu prije krize“. 38 % sudionika očekuju povratak na „uobičajene“ promete tek 2022. god., a njih 14 % čak 2023. god. ili kasnije. Oko trećina poduzeća je već postigla promet prije krize.

Za 43 % poduzeća sve manja potražnja predstavlja drugi najveći poduzetnički rizik.

Osim toga, polovica sudionika gospodarsko-političke okvirne uvjete u Hrvatskoj smatra najvećim rizičnim čimbenikom u gospodarskom razvoju u narednih dvanaest mjeseci. Za 43 % poduzeća sve manja potražnja predstavlja drugi najveći poduzetnički rizik. Na trećem mjestu poduzetnici navode nedostatak stručnog kadra s 42 %. Manje rizični su pak infrastruktura (2 %), devizni tečaj (8 %) i trgovačke barijere (14 %).

Više od trećine poduzeća (35 %) računa sa sve većim brojem svojih zaposlenika u 2021. god. (2019.: 29%). Broj poduzeća koja navode manji broj zaposlenika je s 16 % u 2019. god. pao na 11 % u 2021. god. Uz to većina sudionika istraživanja (53 %) očekuje da se broj njihovih zaposlenika neće promijeniti 2021. god. u usporedbi s 2020. god. (2019.: 55 %).

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja mogu se besplatno preuzeti na naslovnoj stranici Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore:
https://kroatien.ahk.de/infocenter/konjunkturumfrage


Pojedinosti o istraživanju:  Gospodarsko istraživanje 2021. god. provedeno je od 15. ožujka do 16. travnja 2021. god. Sveukupno je sudjelovalo 122 velikih i srednje velikih poduzeća. Od toga ih je 56 % iz uslužnog sektora, 19 % poduzeća su trgovačka poduzeća, 17 % potječu iz prerađivačke industrije, 5 % iz područja opskrbe energijom i vodom i 2 % iz građevinske industrije. Oko trećine poduzeća zapošljava između 1 do 9 zaposlenika odn. između 50 i 249 zaposlenika. 48 % sudionika imaju svoje sjedište u Hrvatskoj, a 41 % u Njemačkoj. Istraživanje je istovremeno provedeno u 15 drugih zemalja u Srednjoj i Istočnoj Europi s ukupno 1.454 sudionika.


 

 

 

 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: