Gubici avioprijevoznika – 157 milijardi dolara

Izvještaj međunarodne udruge avioprijevoznika

0 Flares 0 Flares ×
Alexandre de Juniac, direktor Međunarodne udruge avioprijevoznika – na godišnjoj konferenciji, koja se ovih dana održava putem interneta / Foto: IATA

25. studeni 2020. – Međunarodna udruga avioprijevoznika, IATA (International Air Transport Association) procjenjuje da će njihova industrija, zbog pandemije koronavirusa, ove i slijedeće godine imati više od 157 milijardi američkih dolara gubitaka – 118,5 milijardi ove godine i 38,7 milijardi slijedeće godine.

Nekoliko desetaka radnih mjesta u avioprijevizničkoj industriji je već izgubljeno, a mnogi otkazi još slijede. Usto, broj putnika pao je za 60 posto, na 1,8 milijardi (s 4 i pol milijarde u 2019.), a prihod od prijevoza putnika pao je za 69%, na 191 milijardu dolara. Međunarodna udruga avioprijevoznika ne očekuje oporavak poslovanja prije ljeta slijedeće godine, nakon čega se očekuje rast broj putnika na 2,8 milijardi.

Jedina svjetla točka je prijevoz tereta – tu se očekuje rast od 15 posto, na 117,7 milijardi dolara ove godine, usprkos padu količine tereta za 11,6 posto, na 54,2 milijuna tona.

Državne potpore pomogle su avioprijevozničkoj industriji sa 173 milijarde dolara, no iz tih paketa pomoći izostavljene su mnoge avio tvrtke koje su imale dugova, pa se može očekivati da će neke od njih bankrotirati.

Što se tiče ostalih, prosječan avioprijevoznik u svijetu sada raspolaže s novcem koji ga može održati najviše osam mjeseci, a mnoge od tih tvrtki imaju i puno manje zalihe gotovine.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: