Gubici industrije osiguranja – 83 milijarde dolara

Najveći uzroci: prirodne katastrofe

0 Flares 0 Flares ×
Sjedište tvrtke Swiss Re Institute, u Zurichu. Foto: Leonardo Finotti

Zurich / Zagreb, 18. prosinca 2020. – Procjena ukupnih gubitaka svjetske industrije osiguranja u ovoj groznoj 2020. godini kaže da će ti gubici biti veći od 83 milijarde američkih dolara, navodi se u izvještaju kuće Swiss Re Institute objavljenom polovicom ovoga tjedna.

Taj iznos veći je za čak 40 posto nego prošle, 2019., godine, kada su gubici svjetske industrije osiguranja dosegli brojku od 54 milijarde dolara. To 2020. godinu čini petom najskupljom godinom za osiguravajuća društva, u posljednjih pedeset godina.

76 milijardi dolara štete su nastale prirodnim katastrofama, a sedam milijardi materijalnih šteta nastalo je djelatnostima kojima je uzrok ljudski faktor

Najviše gubitaka nanijele su razne prirodne katastrofe, kao što su šumski požari, orkani i drugi oblici jakih (oluje, tuča) nevremena koja nanose veliku materijalnu štetu te poplave, potresi, itd. Gubici svjetske industrije osiguranja koji su nastali štetama izazvanima prirodnim katastrofama veći su od 76 milijardi američkih dolara. Slijedećih sedam milijardi dolara u štetama nastalo je djelatnostima kojima je glavni uzrok ljudski faktor.

U ove brojke nisu uključene posljedice pandemije korona virusa.

Klimatske promjene će dodatno povećati rizike od gubitaka koji će nastati prirodnim katastrofama, jer rast temperature i veća vlaga u zraku stvaraju ekstremnije vremenske uvjete.

Industrija osiguranja nadoknadila je štetu za odprilike 45 posto globalnih ekonomskih gubitaka u 2020. godini, što je više od deset-godišnjeg prosjeka koji iznosi samo 37 posto.

Tvrtka Swiss Re Institute objaviti će cjeloviti izvještaj o gubicima svjetske industrije osiguranja (tzv. sigma izvještaj) u proljeće slijedeće godine. Taj izvještaj će se moći pogledati putem posebne aplikacije, dostupne na mrežnom odredištu sigma-explorer.com

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: