Hitno pomoći obrtnicima i zaposlenima

Zaključak sastanka čelnika HUP-a, HOK-a, Izvoznika i HGK

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 18. ožujka 2020. – Danas je u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan sastanak čelnika HUP-a, HOK-a, Hrvatskih izvoznika i HGK na kojem je zaključeno da zaposlenicima i obrtnicima koji su privremeno zatvoreni zbog koronavirusa treba što prije, u skladu s mjerom Vlade broj 18., pomoći davanjem minimalnih plaća kako bi se izbjegla otpuštanja i bankrot.

Također se traži da ih se oslobodi obveze plaćanja doprinosa na te minimalne plaće za trajanja krize.

Koordinacijski sastanci čelnika HUP-a, HOK-a, Hrvatskih izvoznika i HGK održavati će se bar jednom tjedno.

Navedene ustanove pozdravljaju prvi skup mjera Vlade RH za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa. Mjere predstavljaju pozitivan pomak u pomoći privatnom sektoru i zaštiti povezanih radnih mjesta, te daju kvalitetnu podlogu za daljnje mjere koje će se donositi u narednom razdoblju.

Kao prioritet naglašavaju potrebu provođenja mjere isplate minimalne plaće za sve zaposlene i obrtnike kojima je prekinuto poslovanje odlukom kriznog stožera zbog koronavirusa.

Primjena ove mjere mora biti žurna i jasno komunicirana prema svim pogođenima ovom odlukom kako ne bi dolazilo do nepotrebnog otpuštanja zaposlenika.Ta mjera mora obuhvaćati i oslobađanje plaćanja svih doprinosa vezanih uz navedenu minimalnu plaću.

Predlaže se definiranje jasnih kriterija za utvrđivanje dodatnih mjera pomoći za one poduzetnike koji nisu prekinuli poslovanje, ali im je ono u značajnoj mjeri narušeno ili ugroženo epidemijom koronavirusa, a u vidu subvencioniranja dijela plaće zaposlenih radi očuvanja radnih mjesta.

Najavljeno je da će se koordinacijski sastanci ovih ustanova održavati minimalno jednom tjedno kako bi se iskristalizirali zajednički stavovi prema potrebama gospodarstva tokom trenutne krize.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: