Hrvatska 2030.

Nacionalna razvojna strategija

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 12. studenog 2020. – Premijer Andrej Plenković predstavio je danas na sjednici Vlade, Nacionalnu razvojnu strategiju. Riječ je o sveobuhvatnom dokumentu koji nastoji objediniti sve što je građanima Hrvatske važno, kao pojedincima i kao društvu u cjelini.

“Hrvatsku 2030. vidimo kao konkurentnu, inovativnu i sigurnu zemlju prepoznatljivog identiteta i kulture, zemlje očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uvjeta i jednakih prilika za sve”, izjavio je premijer Plenković.

Na izradi Nacionalne razvojne strategije gotovo pune tri godine radila su ministarstva, šira stručna i akademska zajednica, te predstavnici niza zainteresiranih dionika. Sve dosadašnje strategije, kako nacionalne tako i lokalne, trebaju se uskladiti s novom Nacionalnom strategijom, nakon što je Sabor usvoji.

Hrvatsku 2030. godine vidimo kao konkurentnu, inovativnu i sigurnu zemlju prepoznatljivog identiteta i kulture, zemlje očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uvjeta i jednakih prilika za sve.

Nacionalna razvojna strategija će se ostvariti sinergijskim djelovanjem u četiri razvojna smjera u kojima se treba ostvariti trinaest ciljeva.

Nacionalna razvojna strategija treba Hrvatsku prilagoditi izazovima globalizacije, pomoći u ostvarivanju prilika koje pruža četvrta industrijska revolucija i zelena tranzicija, ojačati otpornost naše zemlje na krize, promicati hrvatsku kulturu, očuvati nacionalni identitet, zaštiti okoliš, podići životni standard, ostvariti veću društvenu pravednost i ravnomjerniji regionalni razvoj Hrvatske.

Ciljevi strategije su: prepoznati hrvatske razvojne potencijale, ublažiti gospodarske i društvene posljedice prouzročene globalnom krizom te potaknuti što brži gospodarski oporavak, osigurati održiv i stabilan razvoj Hrvatske u ovom desetljeću i kontinuirano podizati kvalitetu života građana, i svakome osigurati jednake prilike, diljem Hrvatske.

Nacrt prijedloga Nacionalne razvojne strategije sada je na javnom savjetovanju u kojem može sudjelovati svatko tko želi iskoristiti prigodu da svojim idejama i konstruktivnim prijedlozima da doprinos ovom dokumentu.

Nakon javnog savjetovanja Strategija ide na razmatranje Upravljačkom odboru Strategije i Vladi RH, a nakon toga i u Sabor. Cilj je ostvariti što širi konsenzus i dobiti što širu potporu.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: