Hrvatska blago inovativnija

Objavljen Globalni inovacijski indeks 2020

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 2. rujna 2020. – Prema najnovijem izdanju publikacije Globalni inovacijski indeks (GII) 2020, Hrvatska je na 41. mjestu, za tri bolja nego prošle godine.

GII 2020 daje pregled i rangiranje inovacijskog učinka za 131 zemlju i gospodarstva širom svijeta na temelju ukupnog globalnog inovacijskog indeksa i 80 podindeksa, uključujući i one vezane uz intelektualno vlasništvo, te kao i prethodna izdanja predstavlja alat za usporedbu inovacijskog učinka koji doprinosi javno-privatnom dijalogu i pomaže kreatorima politika, poslovnim liderima i ostalim dionicima u procjeni inovacijskog napretka na godišnjoj razini.

Kao i prethodnih godina vodeće zemlje prema globalnom inovacijskom indeksu su Švicarska (1.) i Švedska (2.) a među prvih pet su ponovno Sjedinjene Države, Ujedinjena Kraljevina i Nizozemska.

Tema ovogodišnjeg indeksa inovacija je tko će financirati inovacije u svijetu nakon pandemije.

Više pojedinosti

Sažeti prikaz inovacijskih rezultata Hrvatske prema globalnom inovacijskom indeksu

Cjelovita publikacija Global Innovation Indeks 2020 nalazi se ovdje.


Više o Globalnom inovacijskom indeksu:
Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (World Intellectual Property Organization – WIPO) u suradnji sa partnerskim institucijama – Sveučilištem Cornell i poslovnom školom European Institute of Business Administration (INSEAD) – od 2008. godine godišnje objavljuje Globalni inovacijski indeks (GII) koji predstavlja vodeću referencu za mjerenje inovacijskog učinka gospodarstava širom svijeta.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: