Hrvatska – destinacija zdravlja

Preduvjet: privatizacija specijaliziranih lječilišta

0 Flares 0 Flares ×
Preduvjet za razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj je kvalitetna i dobro obrazovana radna snaga.

Zagreb, 3. kolovoza 2020. – Zdravstveni turizam prema svim strategijama razvoja domaće turističke ponude ima prioritetnu ulogu, ali i taj segment je pretrpio težak udarac zbog pandemije koronavirusa.

S druge strane, korona je na globalnoj razini osvijestila važnost zdravlja, što bi mogla biti velika prednost u razvoju Hrvatske kao vodeće destinacije zdravstvenog turizma u budućnosti, mišljenja su ljudi iz Zajednice zdravstvenog turizma HGK.

Jedan od ključnih preduvjeta definiranja Hrvatske kao zdravstvene destinacije je privatizacija specijalnih bolnica i lječilišta, što je navedeno u Akcijskom planu za razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj koju je izradio Institut za turizam.

Snaga hrvatskog zdravstvenog turizma je u tome što je većina sadržaja smještena u unutrašnjosti zemlje

Zakon omogućuje registriranje gospodarske djelatnost u zdravstvenom turizmu, prvenstveno za specijalne bolnice i zdravstvene centre koji do sada nisu poslovali kao trgovačka društva i nisu bili u sustavu PDV-a. Kao takvi, funkcionirati će na otvorenom tržištu i financirati svoje poslovanje iz prodajnih aktivnosti što zapravo znači da će ovisiti o kvaliteti svojih usluga, komunikaciji s tržištem i svojoj inovativnosti, te na taj način biti stalno motivirani na razvoj.

Uz to, nužno je ublažavati granice između specijalnih bolnica, rehabilitacijskih i wellness centara kako bi se približili europskim standardima zdravstvenog turizma i omogućili gostima bogatiju uslugu.

Još jedna velika snaga hrvatskog zdravstvenog turizma je u tome što je većina sadržaja smještena u unutrašnjosti zemlje te pruža veliki potencijal za razvoj kontinentalnog turizma, a dobre primjere takvog razvoja možemo vidjeti i u susjednim zemljama. Jačanje kontinentalnih turističkih kapaciteta donijelo bi uravnoteženiji gospodarski razvoj i smanjilo bi sezonalnost, ali preduvjet za sve to je kvalitetna i dobro obrazovana radna snaga.

Uz već postojeće obrazovne ustanove, uskoro se uspostavlja Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku. Centar bi trebao doprinijeti edukaciji budućih kadrova koji su potrebni u tom sektoru, obrazovanju odraslih i praćenju novih tehnologija i trendova u Europi i svijetu. Najveći kadrovski problem je kroničan nedostatak liječnika specijalista, koji se sada uvoze iz BiH i Srbije.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: