Hrvatska – kineski tehnološki hub

Hrvatska je idealna za pozicioniranje kineskih tehnoloških kompanija u Europi

0 Flares 0 Flares ×
Shenzen City

ZAGREB, 6. lipnja 2019. – Na poslovnom susretu s gospodarskom delegacijom grada Shenzhena na kojem je najavljen tehnološki sajam koji se svake godine održava u tom kimeskom gradu – prošle godine je Visokotehnološki sajam u Shenzhenu posjetilo oko pola milijuna ljudi iz pedesetak zemalja svijeta -Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i energetiku, izjavio je kako je naša zemlje idealna lokacija za pozicioniranje predstavništava, razvojnih i proizvodnih pogona kineskih tehnoloških kompanija.

Zamjenik gradonačelnika grada Shenzhena Chen Biao je naglasio da je kineski sajam visoke tehnologije najveća i najutjecajnija znanstveno-tehnološka izložba u Kini. „Shenzhen je posebna ekonomska zona u Kini koja je prva počela provoditi otvaranje. Mi smo najinovativniji grad u Kini jer nam industrije u razvoju čine gotovo 40 posto gospodarstva. Od siječnja do travnja ove godine izvezli smo 42 milijuna dolara u Hrvatsku i spremni smo tu suradnju poboljšati na obostranu korist“, kazao je Chen Biao, pozvavši hrvatske poduzetnike da u studenom dođu na 21. visokotehnološki sajam u Shenzhen.

Sajam u Shenzhenu prilika je za naše IT kompanije koji tamo mogu pronaći nove partnere i tržište, a Hrvatska je spreman za kvalitetne kineske investicije u industrijske pogone s viskom dodanom vrijednošću koje će pojačati rast hrvatskog gospodarstva.

Europa je zauzela prvo mjesto kao najveći trgovinski partner Kine s udjelom od 15,7 posto u ukupnoj robnoj razmjeni Kine sa svijetom, što je porast od skoro 12 posto. Unatoč trgovinskom ratu s SAD-om kineski izvoz tamo je pao 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a uvoz je u minusu 27,5 posto, odnosno naš suficit je 11,9 posto.

U sklopu poslovnog susreta s gospodarskom delegacijom grada Shenzhena održani su i B2B razgovori između hrvatskih i kineskih tvrtki.

Izvor: HGK

____

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: