Hrvatska na Zelenom tjednu

Dvije milijarde eura od izvoza poljoprivrednih proizvoda

0 Flares 0 Flares ×

Berlin / Zagreb, 17. siječnja 2020. – Hrvatska je zemlja partner Zelenog tjedna, vodećeg međunarodnog sajma poljoprivrede, hortikulture i prehrambene industrije koji okuplja proizvođače, stručnjake i posjetitelje iz svih krajeva svijeta iz više od šezdeset zemalja i koji se do 26. siječnja održava u gradu Berlinu.

Hrvatsku predstavlja pedesetak izlagača, velikih i malih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Sajam je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, a partnerstvo dviju zemalja u organizaciji ove poljoprivredne manifestacije i početak sajma simbolično su obilježeni predajom osamdesetogodišnje masline gradu Berlinu u ime Hrvatske, a uz nazočnost njemačke ministrice poljoprivrede Julije Klöckner.

Maslinu je osobno uručio Andrej Plenković te obišao hrvatske izlagače u pratnji organizatora hrvatskog sudjelovanja na Zelenom tjednu, ministrice poljoprivrede Marije Vučković i predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića.

Hrvatska ima 23 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, a trenutno izvozimo poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 2 milijarde eura.

Poljoprivredni sajam Zeleni tjedan utemeljen je 1926. godine. Riječ je o vodećem međunarodnom sajmu poljoprivrede, hortikulture i prehrambene industrije. Ove godine, na 85 izdanju Zelenog tjedna sudjeluje 1800 izlagača iz 61 države koji predstavljaju 100 tisuća proizvoda iz cijelog svijeta.

Na sajmu se očekuje 400 tisuća posjetitelja.

O Hrvatskom nastupu na zelenom tjednu više pojedinosti možete pročitati OVDJE

A više o samom sajmu – https://www.gruenewoche.de/en

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: