Hrvatska – nautička velesila

Biograd Boat Show

0 Flares 0 Flares ×

Biograd na moru 17. listopada 2019. – Hrvatska je jedna od značajnijih nautičkih destinacija, ne samo na Mediteranu već i na globalnoj razini. To jasno potvrđuju i brojke – imamo flotu od 4.300 plovila, više od 140 luka nautičkog turizma s preko 17.000 vezova i milijun putnika na kruzerima. Prosjek potrošnje nautičkih turista je 126 eura dnevno, a u čarteru 183 eura po danu. Više od 30 posto tog novca se troši na druge oblike turizma, od kulturnog do vinske i gastronomske ponude, zaključeno je na otvorenju izložbe Biograd Boat Show i trećim Danima nautike HGK koji se održavaju od 17. do 19. listopada u Biogradu na Moru, uz 21. Biograd Boat Show i 1. Croatia Charter Expo.

Na prvom Biograd Boat Showu, 1999. godine, izlagalo tek 5 izlagača, a danas je narastao u jedan od vodećih nautičkih sajmova u Europi.

Hrvatska gospodarska komora je u sklopu programa Dana nautike organizirala i panel „Je li Hrvatska i dalje vodeća charter destinacija u svijetu?“, u kojem su sudjelovali pomoćnik ministra u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, voditelj odjela istraživanja tržišta i strateškog planiranja HTZ-a Saša Popovac, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter HGK Paško Klisović, direktorica prodaje i marketinga jedne od vodećih platforma za najam plovila u svijetu, tvrtke MMK Systems Martina Hršak i glavni urednik Magazina More Braslav Karlić.

Imamo flotu od 4.300 plovila, više od 140 luka nautičkog turizma s preko 17.000 vezova i milijun putnika na kruzerima

Glavina je kazao da je čarter posebno važan segment naše ukupne turističke ponude jer držimo gotovo 40 posto svjetske charter flote. „Uz kontinuiran rast prihoda, sve je veći interes investitora za hrvatsku obalu, pa tako i izgradnju novih marina i širenje nautičke ponude. Naš je cilj i zajednički zadatak da kontinuirano dižemo standarde u kvaliteti sadržaja i usluge. Fokus stavljamo i na održivi razvoj kako bi i u budućnosti bili ne samo još konkurentnija turistička destinacija, već i očuvali našu prirodnu baštinu“, izjavio je Glavina.

Klisović je kao trenutno najznačajnije izazove naveo je značajan rast flote, uz povećanje troškova poslovanja, poglavito kroz povećanje troška veza. „Postoje mjere i alati za postizanje i održavanje umjerenog rasta kroz licenciranje charter tvrtki ili barem provođenje postojećeg pravilnika o charter poslovanju, planiranje i izgradnju novih vezova i jači nastup na nedovoljno obrađenim emitivnim tržištima. Namjera je kroz stručna događanja na BBS-u otvoriti te teme, složiti se oko ključnih problema i mogućih rješenja te pokrenuti sustav u tom smjeru“, pojasnio je Klisović.

Ove godine na Biograd Boat Show-u izlaže oko 400 izlagača koji će se predstaviti s brojnim plovilima i nautičkom opremom

MMK Systems kao proizvođač najvećeg booking sustava za yacht charter u svijetu raspolaže s podacima o 620 flota i 8.500 plovila iz cijeloga svijeta koje taj booking sustav i koriste. Hršak ističe kako se iz tih podataka se jasno vidi dominacija Hrvatske kao top destinacije za yacht charter u svijetu.

„S obzirom da mi u MMK-u imamo flote iz  preko 35 država, primjećujemo da je, što se tiče razvijenosti industrije i uređenosti samog poslovanja, Hrvatska tu također lider s obzirom na jasna pravila oko boravišnih pristojbi, fiskalizacije, crew lista i sl., što u ostalim destinacijama često nije slučaj“, ustvrdila je.

Ove godine na Biograd Boat Show-u izlaže oko 400 izlagača koji će se predstaviti s brojnim plovilima i nautičkom opremom, a bit će održane i europske i svjetske premijere novih plovila koje će biti u fokusu interesa svjetskih medija. U sklopu prvog Croatia Charter Expo-a, novog dvodnevnog Business to Business događaj, čarter tvrtke će se sastajati s agentima, brokerima i dobavljačima.

Više pojedinosti: www.bbs.com.hr

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: