Uključite se u EU programe za mikroelektroniku

Važni projekti od zajedničkog europskog interesa

0 Flares 0 Flares ×

10. lipnja 2022. – Hrvatska gospodarska komora i njezina Grupacija za mikroelektroniku i poluvodiče izborili su uključivanje Hrvatske u program Važni projekti od zajedničkog europskog interesa, poznatiji kao IPCEI, namijenjen mikroelektronici. Riječ je o inicijativi kojoj je cilj smanjenje ovisnosti o uvozu čipova iz Azije, a što se tiče Hrvatske, ostvarena je suradnjom sa Stalnim predstavništvom RH pri EU i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja.

Poziv hrvatskim tvrtkama koje su zainteresirane za projekte u području mikroelektronike otvoren je do 8. srpnja, a obuhvaća dizajn, razvoj i proizvodnju procesa, čipova, poluvodičkih podloga i srodnih tehnologija.

Jedan od temelja za rješavanje navedenog problema u dobavnim lancima za čipove je i virtualna platforma Chips Act, gdje je HGK kontaktna točka. Na toj će platformi malim i srednjim tvrtkama biti dostupni softveri za projektiranje čipova te će biti omogućena uspostava centara kompetentnosti, kako bi se povećao broj dobro školovanih dizajnera.

Inače, Hrvatska je 2020. bila među prvim potpisnicama Deklaracije o europskoj inicijativi za procesore i poluvodičke tehnologije kojom se poziva na ulaganje oko 145 milijardi eura u poticanje razvoja europskog sektora mikroelektronike i poluvodiča u sljedeće dvije do tri godine, što je i do 20 posto Europskog programa za oporavak i otpornost.

Mehanizam Važni projekti od zajedničkog europskog interesa (IPCEI) smatra se jednim od ključnih instrumenata za jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva, a služi za rješavanje bitnih strukturnih problema na razini Europske unije. Točnije, cilj je uspostaviti nove lance vrijednosti i razviti nove proizvode koji nadilaze vrhunac trenutnog dosega tehnologije, proizvode kakve ne nailazimo na tržištu.

U jednoj rundi prijava za ovaj mehanizam koji se odnosio na europske inovacije u baterijama u ime Hrvatske sudjelovali su Rimac Automobili, a početkom ove godine proveden je i poziv u području tehnologija i sustava vodika.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: