Hrvatske video-naočale idu u Ameriku

Pobjednik regionalnog natjecanja osvojio nastup na Svjetskom sjamu potrošačke elektronike

0 Flares 0 Flares ×
Ivan Jelušić i Srđan Kovačević

Startup tvrtka Orqa iz Osijeka, suosnivača Ivana Jelušića i Srđana Kovačevića, koja proizvodi FPV (First-Person-View) video-naočale za upravljanje bespilotnim letjelicama (dronovima) osvojila je prvo mjesto na Idea Knockoutu 2018, regionalnom natjecanju tehnoloških ideja.

Idea Knockout se, u organizaciji časopisa Bug, održao jučer petu godinu za redom, u prostoru za zajednički rad, HUB385 u Zagrebu.

Ekipa iz Osijeka će svoje video-naočale u siječnju predstaviti na Svjetskom sajmu potrošačke elektornike, CES 2019., jer su u sklopu ove nagrade dobili novac za štand na tom sajmu, povratne karte za zrakoplov do Las Vegasa i natrag te vožnje Uber taksi-vozilima u tom gradu.

Orga FPV.One (https://orqafpv.com/) su first-person-view (FPV) video-naočale za upravljanje utrkama dronova i drugim profesionalnim (industrijskim i civilnim) primjenama dronova.

FPV je sljedeći veliki korak VR/AR evolucije kojeg Orqa tim naziva Remote Reality, a svoju će primjenu pronaći u telemedicini, autonomnim vozilima, državnoj sigurnosti, vojnim operacijama i slično.

Drugoplasirani tim na Idea Knockoutu 2018 bio je zagrebački Mundus (https://www.mundus-game.com/) čija istoimena trivia igra koristi nove tehnologije, poput mobilne telefonije, strojnog učenja te umjetne inteligencije, zadržavajući istovremeno elemente klasičnih društvenih igara.

Na treće se mjesto plasirao još jedan tim iz Zagreba, Equinox Vision (http://equinox.vision/) s platformom za izdavaštvo interaktivnih virtualnih sadržaja u dopunjenoj stvarnosti na način nalik onom na društvenim mrežama, uz implementiranu blockchain tehnologiju.

Na natjecanju je nastupilo ukupno 20 timova iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Žiri Idea Knockouta činili su Ana Pauzar iz Hrvatskog Telekoma, Iva Barbarić iz Zagrebačke banke, Tanja Ivančić iz Večernjeg lista, Albert Gajšak iz CircuitMessa, Hrvoje Balen iz Algebre, Ivan Polojac iz Samsunga, Ivan Brezak Brkan iz Netokracije, Petar Nauković iz Pivovare Medvedgrad, Hrvoje Bujas iz Me.muma i predsjednik žirija Dragan Petric iz Buga.

Nadzor regularnosti rada žirija obavljala je Suzana Vezilić iz Trgovinskog ureda Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu.

Dodjeli nagrada nazočilo je stotinjak predstavnika medija i ljudi iz startup zajednice

Pobjednički tim Orqa osvojio je još jednu nagradu Idea Knockouta 2018 koju je pripremio Nissan Adriatic, a riječ je o korištenju automobila Nissan Qashqai 1.6 dci CVT s ProPilot sustavom kroz period od šest mjeseci, s pokrivenim svim troškovima održavanja vozila, osiguranja i goriva.

Tijekom održavanja Idea Knockota 2018 objavljeno je i kako je Hrvatska jedina zemlja na svijetu, izuzev SAD-a, koja će ove godine imati dva člana u žiriju najveće svjetske nagrade za inovativnost tehnoloških proizvoda, CES Innovation Awards 2019, a oni su suosnivači Idea Knockouta, Bojan Mušćet iz Hrvatskog Telekoma i Dragan Petric iz Buga.

Idea Knockout 2018 se održao uz generalno pokroviteljstvo Hrvatskog Telekoma, a sponzorski su natjecanje podržali Algebra, Zagrebačka banka, Samsung, Nissan, Uber i HUB385. Pivo za sudionike osigurali su Varionica i Pivovara Medvedgrad, a kavu DeLonghi.
___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: