Hrvatski roboti za rudarenje u skučenim prostorima

Flota za iznimno niske i uske rudnike

0 Flares 0 Flares ×
Luka Petro, Voditelj programa rudarstva u tvrtki i Vjekoslav Majetić, osnivač, direktor i vlasnik DOK-ING-a, na predstavljanju svoje nove tehnologije. Foto: DOK-ING

5. travnja 2022. – Hrvatska tvrtka DOK-ING predstavila je inovativnu električnu robotsku flotu za podzemno rudarenje u vrlo skučenim prostorima. Roboti su jučer predstavljeni u sjedištu tvrtke na zagrebačkom Žitnjaku, a prva pošiljka tih uređaja već je spremna za isporuku kupcu s juga Afrike.

Novi DOK-ING-ovi roboti spadaju u kategoriju uređaja za primjenu u niskim podzemnim prostorima (Narrow Reef Equipment – NRE), a omogućuju eksploataciju rude u kanalima visine do 65 centimetara i jedini su koji rade na nagibu od 22°. Konvencionalni strojevi za rudarenje rade na nagibima do 10°.

Mogućnost rada na većim nagibima omogućuje eksploataciju ležišta koja su nedohvatljiva ili neisplativa upotrebom konvencionalnih strojeva. NRE flota omogućuje mehaniziranu eksploataciju rudnih sirovina u profilima visine 0,9 m do 1,7 m, koja do sada nije bila tehnički moguća ili nije bila komercijalno isplativa.

Električni pogon DOK-ING-ovih NRE robota eliminira buku i utjecaj ispušnih plinova u skučenim prostorima te smanjuje ugljični otisak ukupnog eksploatacijskog procesa. Tako povećavaju efikasnost proizvodnje i drastično smanjuju rizike za radnike.

Kao i svi DOK-ING-ovi roboti, NRE flota je daljinski upravljiva i time eliminira prisutnost ljudi u neosiguranim dijelovima rudnika. Operacije bušenja i sidrenja potpuno su automatizirane i na taj način pridonose sigurnosti operatera prilikom rada.

DOK-ING-ova NRE Flota sastoji se od tri stroja koji zajedno upotpunjuju proces bušenja, čišćenja i sidrenja.

Primjenom NRE opreme i mehanizacijom proizvodnje iz ultraniskih profila, rudnici mogu smanjiti svoja kapitalna ulaganja za do 35% uz operativne troškove niže i do 30%, što skraćuje vrijeme povrata investicije s 11 na 5 godina.

DOK-ING je inovativne robote za rudarsku industriju razvio na zahtjev globalnog lidera u proizvodnji platine, Anglo American grupe, koja ima stogodišnju tradiciju poslovanja. Ta grupa je vodeći svjetski primarni proizvođač metala platinske skupine (PGM – Platinum Group Metals).

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: