Hrvatski startupi u borbi s virusom

Inovatori iz ZICER-a proizvode rješenja za borbu s koronavirusom

0 Flares 0 Flares ×
3D Tech Cijevi za respiratore

Zagreb, 3. travnja 2020. Proizvodnja 3D ispisanih Venturijevih cijevi za respiratore, izrada zaštitnih vizira za liječnike, inovacije u izradi zaštitnih maski, chatbot za bolnice, edukativna IT rješenja i online testovi za procjenu broja stvarnih slučajeva zaraze… rješenja su na kojima ovih dana intenzivno rade zagrebačke startup tvrtke

Sam tehnološki park, ZICER* je prazan. Svi su doma. Osim onih koji se bave 3D ispisom medicinske opreme i koji poštuju sve upute o samozaštiti i fizičkom distanciranju. Priključili su se volonterskoj 3D grupi te sada, na svom pisaču kojeg je ZICER nabavio prije godinu dana EU sredstvima, svakodnevno izrađuju 18 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje.

ZICER je održao prvi online Live Pitch Day koji će iznjedriti drugu generaciju EIT Climate-KIC RIS akceleratora, koji se provodi u Hrvatskoj. Imena timova tog najvećeg europskog programa za akceleriranje klimatski orijentiranih startupova doznati ćemo krajem travnja.

Startup tvrtka 3DTech prije desetak dana započela je izradu Venturijevih cijevi za respiratore. Te cijevi su potrošni medicinski materijal (svakom pojedinom pacijentu moraju se mijenjati svakih osam sati). Osim respiratorskih cijevi (kojih su do sada proizveli pedesetak) ovi su inovatori osmislili i plastične kvačice koje po principu spajalica omogućuju bilo kojem obliku tkanine postajanje zaštitnom maskom. Izradili su i više od tisuću zaštitnih vizira za medicinsko osoblje.

Viziri ispisani na 3D pisaču

U ZICER-u je razvijena i aplikacija koja educira i predviđa razvoj situacije vezane uz koronavirus. Taj softver proizvela je tvrtka Agilos IT u suradnji s IBM-ovim odjelom za podatkovnu znanost. Taj trud rezultirao je kreiranjem stranice kroz koju se čitatelji mogu educirati, ali i napraviti online test o vjerojatnosti zaraženosti. Na stranici https://www.covid-19-moja-vjerojatnost-izracun.com/ i vi možete ispuniti svoj test vjerojatnosti zaraženosti.

U startup postrojbama na prvoj liniji obrane od pandemije korona virusa nalazi se i automatski konverzacijski robot koji po prvi put u Hrvatskoj služi kao podrška na hitnim javnim linijama. Autori tog softvera su inženjeri ZICER-ova startupa Hero Factory koji su projekt realizirali u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Kao odgovor na “zaključavanje” u ZICER-u je osmišljena i digitalna tržnica koja okuplja više od 1300 poljoprivrednih gospodarstava koja nude kompletan spektar domaćih proizvoda – od voća i povrća, mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa pa sve do presadnica. To je rješenje startup tvrtke VeeMee.

Inovacijama iz ZICER-a ovdje nije kraj. Mladi vrijedni ljudi povezani oko zagrebačkog tehnoparka svoja znanja intenzivno usmjeravaju ka rješenju problema. O nastavku njihovih pothvata s kojima ste se upravo upoznali kao i o nekim sasvim novim rješenjima, obavijestiti ćemo vas uskoro.


*Zagrebački inovacijski centar d.o.o. (ZICER) je poduzetnička potporna institucija Grada Zagreba koja provodi aktivnosti potpore razvoja i unapređenja poduzetničkog okruženja i društva u cijelosti. Kroz svoje aktivnosti doprinosi stvaranju poticajnog poduzetničkog okruženja, jačanju poduzetničkih kompetencija i promociji poduzetništva. ZICER olakšava put izvorima financiranja te pruža podršku poduzetnicima prilikom pretvaranja poduzetničke ideje u proizvod ili uslugu.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: