Što HZZ nudi od posebnih mjera i motivacija za zapošljavanje?

0 Flares 0 Flares ×

Piše: Andrea Miš, Hrvatski zavod za zapošljavanje

I ove godine Hrvatski zavod za zapošljavanje provodi Mjere aktivne politike zapošljavanja, a koje su usmjerene na poticanje motivacije za zapošljavanje, sufinanciranje i financiranje obrazovanja i sufinanciranje zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba i drugih skupina kojima prijeti socijalna isključenost, kao i skupina kojima prijeti dugotrajna nezaposlenost zbog gubitka zaposlenja.

Mjere koje se provode u 2014. godini svrstane su u sljedeće pakete: Paket mjera za mlade „Mladi i kreativni“, Paket mjera za posebne skupine „I posebnost je prednost“, Paket mjera za osobe s invaliditetom „Uključeni“, Paket mjera za starije osobe „Važno je iskustvo“, Paket mjera za dugotrajno nezaposlene osobe „I mi smo za posao i učenje“, Paket mjera za nezaposlene osobe romske nacionalne manjine, Paket mjera za poslodavce u teškoćama „Važno je očuvati radno mjesto“ i Paket mjera za žene. Više o navedenim mjerama možete vidjeti na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

U sklopu navedenih mjera, nezaposlenim osobama koje imaju poduzetničkog duha na raspolaganju stoji mjera Sufinanciranje samozapošljavanja nezaposlenih osoba, koja je prošle godine pridobila značajan interes.

Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto naziv je potpore za samozapošljavanje kojom se želi potaknuti nezaposlene osobe sa poduzetničkom idejom u realizaciji poduzetničkog pothvata.

Potpora je namijenjena svim nezaposlenim osobama bez obzira na vrijeme prijave u evidenciji nezaposlenih, radni staž, zanimanje i kvalifikaciju.

Osobama koje iskažu interes za samozapošljavanje osigurava se stručna pomoć Zavoda te mogu na jednom mjestu dobiti sve relevantne informacije o aktivnostima vezanim za realizaciju poduzetničke ideje a koje uključuju pomoć u izradi poslovnog plana, upućivanje na besplatne i druge edukacije kao i informacije o drugim davateljima potpora te povezivanje svih dionika na lokalnom tržištu rada (HOK, HGK, razvojne agencije i sl.)

S ciljem dodatnog pojednostavljenja same procedure prilikom podnošenja zahtjeva Područni ured Vukovar jednom tjedno održava radionicu o samozapošljavanju. (Ova je informacija namijenjena korisnicima i polaznicima projekta e-MOBIL no svima ostalima, dakako, preporučujemo da se o terminima radionica raspitate u područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u svojem gradu.)

Na radionici se sudionike upoznaje sa uvjetima, pravima i obavezama korisnika potpore za samozapošljavanje te se  prolazi kroz sva pitanja iz obrasca Poslovnog plana čije popunjavanje je uvjet za  podnošenje zahtjeva.

Dodatne pogodnosti potpore za samozapošljavanje u 2014. usmjerene su na nezaposlene žene kojima je omogućeno korištenje potpore za registraciju sezonskog obrta. Tijekom 2013. odobreno je, na području Vukovarsko-srijemske županije, 214 potpora za samozapošljavanje. Sve informacije o navedenoj potpori te obrazac Poslovnog plana i Zahtjeva za samozapošljavanje možete vidjeti na ovoj adresi.

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: