Hrvatsku uz koronu pogađa i “kolona kriza”

Okrugli stol: Kako potaknuti financiranje i razvoj

0 Flares 0 Flares ×

9. lipnja 2021.Hrvatska gospodarska komora jučer je održala okrugli stol naslovljen „Kako potaknuti financiranje i razvoj“ na kojem se raspravljalo o tome kako 150 milijardi kuna koje leže na računima HNB-a (90 milijardi) i poslovnih banaka (60 milijardi) učiniti što dostupnijima gospodarstvu kojem je taj novac potreban za izlazak iz krize.

U raspravi su se iskristalizirala dva stava: poduzetnici traže fleksibilnije uvjete financiranja i brži pristup kreditima, a banke kažu da neće financirati loše projekte i gubitaše. Treće i najvažnije: država mora provesti strukurne reforme.

Predviđen rast gospodarstva: veći od pet posto, no oporavak je asimetričan

Hrvatsko gospodarstvo ove godine trebalo rasti bar pet posto, najviše od rasta potrošnje te ulaganja u obnovu Zagreba i Sisačko-Moslavačke županije. U to treba dodati i znatne priljeve iz različitih EU fondova (posebno onih za zelenu i digitalnu tranzicju) koji su našoj zemlji na raspolaganju.

Bankari predviđaju i nešto snažniji oporavak (od šest do sedam posto) no upozoravaju da je oporavak asimteričan: dio djelatnosti se oporavlja, poput građevinarstva, a dio još uvijek vuče teške posljedice pandemije. Problematični su ugostitelji, transport i turizam. Trećina hrvatskih poduzeća zatražila je moratorije na plaćanja svojih dugovanja.

Devize nam stižu, HNB ih otkupljuje i povećava likvidnost. Kamate su najniže ikada, ali kreditna aktivnost je nakon početnog skoka ostala prigušena jer su banke zaoštrile uvjete kreditiranja. Depoziti poduzeća u bankama rasli su za 17 posto, najviše od sektora trgovine, prerađivačka industrije i građevinarstva, dok se, s druge strane, pogođenije branše moraju zaduživati. To je još jedan pokazatelj asimetričnog djelovanja krize.

Uz ekonomske posljedice korona krize, Hrvatsku žestoko udara i “kolona kriza” – odlazak ljudi iz naše zemlje. To se ne može riješiti samo kreditima i ulaganjima već je potrebna volja politike.

 

 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: