I službeno: nije iste kvalitete

Izglasano izvješće o različitoj kvaliteti proizvoda na istoku i zapadu EU

0 Flares 0 Flares ×


Danas se u Europskom parlamentu izglasalo izvješće o različitoj kvaliteti proizvoda na tržištu EU. Veliki je to uspjeh naše europarlamentarke Biljane Borzan koja je bila Izvjestiteljica za razliku u kvaliteti prehrambenih proizvoda.

„Ovaj problem građani velikog dijela EU osjećaju kao veliku nepravdu. S pravom se osjećamo kao građani drugog reda.

Dragi kolege, danas je prilika da pokažemo našim građanima da Europski parlament predstavlja sve. Da nema istoka i zapada i da smo svi jedna Europa. Možda nismo svi isti, ali smo svi ravnopravni“, kazala je u raspravi Biljana Borzan.

Istraživanja su pokazala da se naizgled isti proizvodi niže kvalitete često plasiraju u zemlje istočne EU. Radi se o različitim proizvodima, od deterdženata do dječje hrane koja je nerijetko i manje kvalitetna i manje zdrava. Upravo je Borzan u svome istraživanju s Hrvatskom agencijom za hranu dokazala da se u Hrvatskoj prodavala niža kvaliteta dječje hrana HIPP te je nakon njenih tvrdnji HIPP povukao drugorazredni proizvod s našeg tržišta.

Uz to, Borzan je dokazala da su manje kvalitetni proizvodi kod nas često skuplji od onih koji se mogu kupiti na Zapadu.

Biljana Borzan, Izvjestiteljica za razliku u kvaliteti prehrambenih proizvoda u EU

„Prije 5 godina, kada sam krenula raditi na ovoj temi, činilo se malo vjerojatno da ćemo danas na stolu imati ovako ambiciozno izvješće. Izvješće koje su tri odbora potvrdila poziva na efikasnu regulaciju različite kvalitete kroz promjenu Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi. Izvješće predviđa europsko tijelo koje bi u okviru postojeće agencije reguliralo tržište“, rekla je Borzan.

Izvješće je usvojeno velikom većinom: 464 glasa za, 69 protiv, 17 suzdržanih.

Biljana Borzan je na ovu temu danas u Kući Europe u Zagrebu održala konferenciju za medije na kojoj je predstavila najnovija postignuća u borbi za izjednačavanje kvalitete proizvoda u cijeloj EU.

“Izvješće je prošlo kroz tri parlamentarna odbora, ali svejedno je na konačnom izglasavanju na plenarnoj sjednici prijetila opasnost da se razvodni. Moje kolege koje su najviše radili na izvješću i ja maksimalno smo se angažirali, sastančili i objašnjavali što smo napravili, što to znači za tržište i naše građane i na kraju je najvažniji dio izvješća prošao tankom većinom, za 26 glasova”, kazala je Borzan.

Priznala je da je bila jako nervozna jer je znala da će biti tijesno i jer je druga strana bila također maksimalno angažirana. Izvješće poziva na promjenu Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi koja je u zadnjoj fazi pregovora. Usvojeno je, prema mišljenju Borzan, najambicioznije rješenje.

“Nakon pet godina nisam željela kozmetičko rješenje. I predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker je rekao da prije novih izbora moramo pokazati jedinstvo EU. Usvojili smo izmjenu Aneksa direktive koja će uistinu na terenu značiti jednaku kvalitetu za sve građane EU!”, kaže Borzan.

Također je usvojeno i da industrija mora biti transparentnija, jasno oglašavati promjene recepture pri reklamiranju i na pakiranju. Potrošačkim organizacijama treba pomoći u radu na terenu, a najoštrije se odbija argument kako potrošači iz istočne EU kupuju proizvode po nižoj cijeni pa su stoga niže kvalitete.

“Paralelno s ovim procesom, jučer je održan i sastanak u Europskoj komisiji o europskom istraživanju kvalitete proizvoda. Proces ide sporo jer je metodologija koju su napravili dosta loša. Trebali su koristiti metodologiju koju je razvila Hrvatska agencija za hranu i koja nikad nije bila opovrgnuta, ali kao što znate, naša ministarstva se nisu prijavila za sudjelovanje. Prema mojim informacijama, u kolovozu se i Hrvatska uključila bar u testiranju, nadam se da će biti maksimalno angažirani”, rekla je Borzan.

Video rasprave: https://youtu.be/vk6bllAsKNI

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: