Indeks poželjnosti obrazovanja

Analiza deset tisuća kandidata

0 Flares 0 Flares ×
Najveći interes polaznika programa obrazovanja za odrasle vlada za programima vezanim uz digitalni marketing i pripremu i provedbu projekata financiranih iz EU fondova

Algebra je provela detaljnu analizu interesa polaznika za programe obrazovanja tijekom proteklih 5 godina kako bi utvrdila koji programi najviše zanimaju hrvatske građane.

Ovakva analiza ima puno veću vrijednost od anketnih podataka i drugih istraživanja o namjerama jer se analizirani podaci odnose na polaznike koji su zaista bili spremni izdvojiti četiri do šest mjeseci svog vremena i novac za pohađanje odabranog programa.

Polaznici raznih vrsta programa obrazovanja primarno su pojedinci u potrazi za novim vještinama koje će im omogućiti napredovanje ili zaokret u karijeri. Samim time, ovakav Indeks poželjnosti pokazuje koje digitalno-poslovne vještine i znanja hrvatski građani danas smatraju ključnima te ih prepoznaju kao kompetitivnu prednost za napredovanje, promjenu karijere ili zapošljavanja.

Algebrin Indeks poželjnosti obrazovnih programa izračunat je temeljem podataka o gotovo 10.000 kandidata, koji su se tijekom posljednjih pet godina prijavljivali za razne programe formalnog obrazovanja iz područja poput: razvoja aplikacija, informacijskih tehnologija, internetskog marketinga, EU fondova, poslovnog razvoja i drugih područja. Indeks predstavlja relativnu brojku koja je u korelaciji s očekivanim interesom odraslih polaznika u dobi, ponajviše u dobi od 20 do 40 godina.

Developerski tj. programerski programi bilježe najstabilniji i kontinuirani raste zadnjih 5 godina što ne iznenađuje s obzirom na situaciju na hrvatskom i globalnom tržištu rada gdje su programeri trenutno jedan od najtraženijih profila sveukupno. Činjenica da je na vrhu interesa tehnologija poput Microsoft C# govori i o korelaciji između oglasa za posao, koje poslodavci objavljuju na portalima za zapošljavanje.

Uz bok programerima nalaze se i sistemski administratori, za koje su pojedinci jakom penetracijom usluga u oblaku mislili da se neće više toliko tražiti pa su prije dvije godine imali negativan trend, međutim sve veća potreba za integracijom raznih sustava u oblaku i novi nastavni kurikulumi, ponovno su lansirali ove programe u više sfere interesa.

Gledajući podatke zadnjih pet godina karijera u internetskom marketingu se pokazuje kao najpoželjnija – ljudima omogućuje ubacivanje u sasvim novi spektar poslova u marketinškim odjelima, agencijama ili tvrtkama, dok pojedincima otvara i odličnu priliku za samostalni (freelance) posao.

Programi obrazovanja vezani uz EU fondove doživjeli su svoj vrhunac interesa u 2015. godini i zatim je došlo do smanjenja interesa, no krajem pretprošle i početkom ove godine ponovno se dogodio nagli porast interesa, a vjerojatno potaknut i najavama novih zapošljavanja i sve češćih otvaranja poziva za prijavu na EU projekte.

U nastavku se nalaze podaci o Algebrinom Indeksu poželjnosti za ovu školsku godinu, grupirano na razini skupina programa i interesa.


Algebrin Indeks poželjnosti za 2018/19

Dizajn i kreativa 2018/19 Indeks
Web dizajner / Frontend dizajner

10,55

Grafički dizajner – specijalist digitalnog izdavaštva

9,79

CAD specijalist

5,40

Specijalist digitalne fotografije i obrade

3,77

3D dizajner

3,01

Specijalist digitalnog videa i montaže

1,26

Razvoj aplikacija 2018/19 Indeks
Programer internet aplikacija – C#

9,92

Programer internet aplikacija – PHP i MySQL

7,41

Programer mobilnih aplikacija – ANDROID

2,64

Specijalist razvoja WEB aplikacija i baza podataka

1,63

Digitalni poslovni razvoj 2018/19 Indeks
Specijalist internetskog marketinga

14,06

Voditelj izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova

10,67

Samostalni knjigovođa

4,52

Knjigovođa

4,52

ECDL specijalist

2,64

ECDL operater

2,13

Informacijske tehnologije 2018/19 Indeks
Sistemski i mrežni administrator – specijalist

5,90

Specijalist za računalne mreže – CCNA akademija

3,64

Administrator baza podataka

3,14

Generalno, prema podacima Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, godišnje formalne programe obrazovanja odraslih u Hrvatskoj upisuje u prosjeku oko 40.000 polaznika. Uz programe digitalnog obrazovanja, u proteklih nekoliko godina odrasli polaznici upisivali su ponajviše i usavršavanja te osposobljavanja iz područja graditeljstva, prometa i logistike, prerade i obrade drva te prehrane. Ovim podacima zasigurno su pridonijele i mjere aktivne politike zapošljavanja koje se provode radi popunjavanja radnih mjesta u turizmu i graditeljstvu.

Aktivnost odraslih u obrazovanju prilično se razlikuje po regijama pa smo stavili u omjer broj pojedinaca koji su upisivali programe obrazovanja i broj stanovnika kako bismo dobili rang listu županija. Možda i iznenađujuće, na prvom mjestu po sudjelovanju u formalnom obrazovanju odraslih, zadnjih pet godina nalazi se Koprivničko – križevačka županija (3,35%), a TOP5 zaokružuju Požeško-slavonska županija (2,03%), Grad Zagreb (1,86%), Vukovarsko-srijemska (1,35%) i Međimurska županija (1,11%). U vodećih deset nalaze se još Brodsko-posavska (0,88%), Splitsko-dalmatinska (0,75%), Istarska (0,66%), Varaždinska (0,56%) i Primorsko-goranska županija (0,50%).

Prema podacima Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, godišnje formalne programe obrazovanja odraslih u Hrvatskoj upisuje u prosjeku oko 40.000 polaznika.

Zbog sve veće raznolikosti mogućnosti digitalnih karijera i činjenice da se digitalne karijere sve više razvijaju – kako u tehničkim, tako i dizajnerskim, marketinškim, administrativnim i drugim zanimanjima – Algebra tijekom listopada i studenog provodi besplatne radionice s predavačima i karijernim savjetnicima, u svojim centrima Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Pula, Varaždin i Dubrovnik.

Radionice su iznimno praktične i polaznicima će dočarati pojedine aspekte ovih karijera kroz teme poput: „EU fondovi – kako krenuti?“, „Web dizajn – do weba i nazad“, „Programiranje mobilnih Android aplikacija“, „Ma to je samo Photoshop“, „Moj prvi letak“, „Moja prva web stranica“, „WordPress i Search Engine Optimizacija za početnike“ i još desetak drugih. Za više informacija o radionicama, posjetite: https://www.algebra.hr/cjelozivotno-obrazovanje/

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: