Indija traži hrvatska tehnološka rješenja

Virtualni hrvatsko-indijski forum

0 Flares 0 Flares ×

14. travnja 2021. – U suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore, Veleposlanstva Republike Indije u Zagrebu, Indijsko-hrvatskog poslovnog kluba i Federacije indijskih komora trgovine i industrije (The Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry – FICCI), održan je virtualni Hrvatsko-indijski poslovni forum na kojem su predstavnici FICCI-a predstavili indijsko tržište i mogućnosti poslovanja na njemu, dok je indijskim sudionicima hrvatska strana prezentirala gospodarske prilike u Hrvatskoj.

Indija je jedna od najbrže rastućih velikih ekonomija te važan trgovinski i investicijski partner za EU, ali ne toliko za Hrvatsku. Izvoz Hrvatske u Indiju znatno je manji od našeg uvoza iz Indije, gotovo tri puta manji u 2019. i preko 6 puta manji u 2020. godini.

Robna razmjena između Hrvatske i Indije je u 2020. iznosila je tek 147,6 milijuna dolara.

Ipak, potencijala za razvoj odnosa ima. S jedne strane, imamo već primjere ulaganja i otvaranja ureda indijskih tvrtki na našem tržištu (Infosys i ACG Lukaps). S druge strane, hrvatski poduzetnici se ne trebaju bojati veličine indijskog tržišta jer se naša proizvodnja u suradnji s indijskim partnerima lako može skalirati i prilagoditi potrebama tamošnjeg tržišta.

Indija je tržište koje traži specijalizirana tehnološka rješenja, a mnoge hrvatske tvrtke ih nude, samo nisu poznate u Indiji. Područja poput zelene energije, informatike imaju veliki potencijal za rast u Indsiji, a Hrvatska bi trebala znatno pojačati turističku promociju u toj zemlji.

Hrvatska brodogradilišta i druge radno intenzivne branše već zapošljavaju indijske radnike, stoga je važno uskladiti hrvatske potrebe za radnom snagom s obrazovnim i državnim institucijama u Indiji kako bi se kretanje radnika pojednostavnilo i koordiniralo.

Imam još nekoliko kompanija koje rade s Indijom, poput Badela, Belupa i Infobipa, a s Indijom surađuje i Instituta Ruđer Bošković.

Okvir budućim hrvatskim odnosima s Indijom bit će postavljen nakon pregovora između EU i Indije u svibnju koji će regulirati sporazume o trgovini i investicijama.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: